Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

21. decembar 2018.

Ako projekat „Umetnost (ne)poznaje autizam“ treba da pokaže koliko osobe sa autizmom žele da otkriju svoj unutrašnji svet, onda je današnja izložba zaista pokazala sa koliko čudesnog dara raspolažu i oni, i svi koji žele da pomognu

Osobe sa autizmom loše su motorički razvijene, a praksa je pokazala da crtanje, pisanje i slikanje razvijaju njihove motoričke sposobnosti. Kroz slikanje i umetnost oni uspevaju da kažu ono što bi želeli, a ne mogu rečima da iskažu.

Predstavnici udruženja građana "Kraljevački forum", "Autizam Kraljevo“ i Unije organizacije osoba sa invaliditetom grada Kraljeva, svečano su danas otvorli  prodajnu izložbu slika u holu svečane sale Gradske uprave, čiji je pokrovitelj grad Kraljevo.

Pogledajte kadrove sa otvaranja izlozbe: 

događaj deo je projekta "Umetnost [ne] poznaje autizam", tokom kojeg su održane kreativne radionice za osobe sa autizmom. Danas je organizovana prodajna izložba radova osoba sa autizmom, ali i umetničkih radova dvadesetak umetnika koji su poklonili svoje slike nastale na dve ovogodišnje likovne kolonije.

- Ideja je da se prodajom radova sa ove dve likovne kolonije obezbedi održivost i nastavak pomenutih radionica, koje značajno pomažu osobama sa autizmom da se brže socijalizuju, postanu društveno aktivnije i da, pre svega, poboljšaju svoje stvaralačke i komunikativne potencijale – kaže Bojan Otašević iz Kraljevačkog foruma, koji se nada dobrom odzivu građana Kraljeva i volji da pomognu da kreaivne radionice traju.

Ivan Maričić iz udruženja „Autizam Kraljevo“ istakao je da posebnu zahvalnost duguje suorganizatorima izložbe zato što se, kako je rekao, „retko ko usuđuje da radi radionice sa sobama sa autizmom, zato što su one veliki izazov“.

- Značaj realizacije čitave ove priče ogleda se, pre svega, u socijalizaciji osoba sa autizmom, a za ovih sedam meseci realizacije projekta, videli smo velike talente pojedinih osoba sa autizmom koje će se u budućnosti, možda i baviti umetnošću – kaže Maričić.

Sva prikupljena sredstva od prodaje umetničih slika biće iskorišćena za realizovanje kreativnih radionica za osobe sa invaliditetom. Svi zainteresovani kupovinom izloženih umetničkih slika direktno pomažu održivost kreativnih radionica. Najniža cena ovih slika bila je danas, a od sutra slike će biti izložene u novootvorenom umetničkom prostoru "Alternativa" u Ulici Jug Bogdanova 71, (Kula 1).

Udruženje KVF; Svrha uplate: donacija za kreativne radionice; tekući račun: 200-2741040101920-36 Poštanska Štedionica A.D. Beograd

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments