Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. decembar 2018.

U iščekivanju najvećeg hrišćanskog praznika, učenici VII i VIII razreda OŠ „Đura Jakšić“ i njihov veroučitelj Milan Milutnović, napravili su trodimenzionalni prikaz rođenja Isusa Hrista koji sve nas opominje da radost - mora da se deli

Radost iščekivanja Božića, već se oseća u našem gradu i krajevima oko nas. Tako je u OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu postavljen prikaz Hristovog rođenja – Vertep. U pitanju su radovi „Bog dolazi u naš kraj“ koje su učenici sedmog i osmog razreda radili sa svojim veroučiteljom Milanom Milutinovićem.

Prikaz Roždestva je premešten u današnje vreme.

- Svake godine iznova želimo da osetimo svojim srcima, radost Boga koji se rađa i dolazi u dane Božića. U centralnom delu je pećina sa Bogomladencom u jaslama pored koga bdi Mati Božija i pravedni Josif.  Isus iznova dolazi među ljude, pa je slikoviti prikaz našeg mesta i našeg grada zamenio biblijski ambijent. Prikazani su Kraljevo sa crkvama Svete Trojice i Svetog Save. Pored je Žiča, koja je ulazna kapija našeg kraja u pravoslavlje. Put od Trga srpskih ratnika vodi do Konareva. Njega obasjava Vitlejemska zvezda. Predstavljeni su glavni objekti kao što je škola i nedovršena crkva Čudotvorne Bogorodice Trojeručice u Konarevu - pojašnjava veroučitelj Milan Milutinović.

U pećini sve izgleda svečano, a praznični dekor u obliku grančica badnjaka i slame upućuje na proslavu još jednog Božića. Van pećine je, međutim, dodaje veroučitelj, prizor sasvim drugačiji.

- Ako se bolje pogleda, svi su zatvoreni u svojim domovima i radost praznika ne dele sa drugim ljudima. Bajkovit, snežni prikaz, ne mami decu da izađu iz domova i dožive radost u igri na snegu. Ona, nažalost, u eri digitalizacije i  masovne upotrebe tehničkih pomagala ulaze u neke druge svetove i druge doživljaje. Pored pećine je današnja staja koja je prazna, dok u polju malo stado čuva samo jedan pastir. Ovo je realna slika koja pokazuje da je naš tradicionalni život u selu nestao – kaže Milutinović.

Škola je na ovim radovima prikazana kao najmanji objekat, jer sve više gubi svoju pravu ulogu i funkciju u vaspitno obrazovnom radu sa decom.

- Svedoci smo da je dece u našim školama iz godine u godinu sve manje. Na bregu je crkva, otvorena i nedovršena, jer ljudi samo po potrebi dolaze u nju. Ovakav prikaz je ujedno i mali apel samosvesti nas iz ove škole na realnu sliku našeg mesta i društva – ističe veroučitelj, zadovoljan zbog toga što članovi kolektiva škole i roditelji, zajedno sa decom zastanu i posmatraju prizor, uveren da svi mogu da osete zajedničku radost koju nam donosi Božić.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments