Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. januar 2019.

Zbog toga što im se, kako navode, već godinama plate stalno smanjuju, a obim posla raste, već skoro tri sedmice štrajkuju zaposleni u Službi za katastar u Kraljevu, koji su na radnim mestima, ali im je informacioni sistem - isključen

Od 24. decembra 2018. u štrajku su zaposleni u više od 100 službi za katastar širom Srbije. Štrajkuje, kako se navodi, više od 90 odsto zaposlenih, odnosno – oko 1.800 radnika, kojima će se od 15. januara pridružiti i zaposleni u službi katastra u Beogradu. U štrajku od 24. decembra su i zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti u Kraljevu, koja pripada Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Svi radnici službe katastra u Kraljevu svakog radnog dana su na svojim radnim mestima i prvog dana štrajka su, kako bi pomogli svojim sugrađanima, izdavali dokumenta neophodna za overeavnje zdravstvenih knjižica, ali su onda šefovi odlučili da više to ne mogu da rade. Na početku štrajka obezbeđivali su, kako saznajemo od zaposlenih u štrajku, minimum procesa rada. To je podrazumevalo, kažu, da su radili sve što su mogli bez tzv. DMS-a koji im je isključen. U pitanju je informacioni sistem procesa praćenja predmeta u pisarnicama Republičkog geodetskog zavoda, pa su zaposleni, kako navode, rešavali stare predmete, arhivirali ih. Iako su na društvenim mrežama učestali ljutiti komentari onih koji u Službi katastra u Kraljevu već skoro tri nedelje ne mogu da dođu do potrebnih dokumenata koje treba da izda ova služba, zaposleni u kraljevačkom katastru tvrde da ni desetak odsto onih koji su prethodnih dana dolazili u katastar nije imalo negativan stav prema njihovom štrajku, već imaju razumevanja za njihov pokušaj da se izbore za narušena prava i status radnika. Kako kažu, decembarska zarada umanjena im je za dane koje suproveli u štrajku, ali su zaposleni u istoj službi u Novom Pazaru koji takođe štrajkuju – primili celu platu.

Nejasno im je, ističu, na koje načine im se obračunavaju zarade, zašto ih zaobilaze povećanja koja važe za ceo javni sektor, zbog čega im se zarade umanjuju. Najugroženiji su, kažu, zaposleni sa srednjom stručnom spremom.

U saopštenju za javnost Štrajkačkog odbora sindikata „Nezavisnost“ i Jedinstvene organizacije sindikata navodi se, između ostalog:

„I pored sve vidljivijeh poboljšanja u poslovanju i postizanju veće efikasnosti u radu RGZ, napretku na rang listi Svetske banke i liderskoj poziciji u oblasti uspostavljanja e uprave, problemi koji prate zaposlene u RGZ u poslednjih 15 godina sve su veći i teži. Najočigledniji primer je primena odluek o povećanju zarada u javnom sektoru, koja je u RGZ dovela do smanjenja primanja većini zaposlenih. Slična sitiacija bi se mogla desiti i kod narednog povećanja koje je najavljeno za ovu godinu.“

Osim toga, navode da se protiv štrajkača koriste neistine, kao i d preostale službe koje nisu u štrajKU izložene su pritiscima. Štrajkači navode da „iza opravdanog nezadovoljstvo zaposlenih u službama katastra ne stoji nikakva politička zloupotreba radnika“ i da predstavlja najdrastičniji primer pritisaka na sindikate i kršenje prava sindikalno delovanje.

Štrajk zaposlenih u Republičkom geodestkom zavodu, kako ističu, nema baš nikavu političku pozadinu, niti mentore izvan RGZ. Radnici traže usklađivanje primanja zaposlenih sa odlukom Vlade Srbije o povećanju osnovica zarada zaposlenih u javnom sektoru. Kao glavni razlog za stupanje u štrajk, sinidikati su naveli to što, kako kažu, duže od 10 godina funkcioniše sa manjkom kadrova kojih sada ima 27 odsto manje nego pre deceniju uz višestruko povećan obim posla.

Primanja zaposlenih, tvrde štrajkači, u odnosu na 2012. godinu niža su za skoro 20 odsto, zbog čega traže da se iz republičkog budžeta obezbede dodatna sredstva za isplaćivanje zarada novozaposlenih, neophodnih radnika, ali i da se sistemski reši status zaposlenih službenika katastra.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments