Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. januar 2019.

U Kraljevu je pao sneg usred januara osrednje visine, što je uvek bilo normalno stanje, ali je ove zime vanredno

Na kraljevačkom području juče je grejalo sunce, temperatura se kretala oko sedam stepeni, pa se sneg uveliko topio. A, situacija vanredna.

Istina, kad je ovo stanje 11. januara proglašeno, bilo je kijameta. Sneg je na gradskoj teritoriji dostigao visinu od 36 centimetara, a u selima, posebno onim planinskim i više od pola metra. I, naravno, bile je otežano kretanje vozila i ljudi pa su tada iz Gradskog štaba objasnili da se vanredno stanje ne uvodi zbog gradskog nego seoskog područja, posebno onih naselja na padinama Rudna, Gledićkih i Studeničkih planina. Zato smo od nadležnih i potražili odgovore da li je u pomenutim krajevima još uvek situacija vanredna?

U kancelariji Gradskog štaba dobili smo odgovor da „odgovora medijima nema bez pisanja zahteva i čekanja na odobrenje iz Beograda, od resorne službe MUP- a Srbije“. Pozvali smo zatim Gradsko odeljenje za civilnu zaštitu i dobili odgovor da ,,za  odgovor novinarima nemaju ovlašćenje od načelnice gradske uprave, osim rukovodioca odeljenja, a on je trenutno na odmoru“. I, tako, jedni ovlašćeni u Beogradu, drugi na odmoru (i to baš šef službe koja je naslednik one iz vremena ,,kad nas ništa nije smelo iznenaditi“ pa, dabome, ni sneg u januaru) a sitaucija vanredna.  

Istina, odazvao nam se dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, koji je ponovio obrazloženje dato pri proglašavanju vanrednog stanja da ovdašnje javno preduzeće ,,Putevi“ ima snažne i velike mašine koje se ne mogu kretati po uzanim, seoskim sokacima, pa je neophodno angažovanje privatnika i fizičkih lica, koja imaju manje mašine i traktore. To angažovanje je, tvrdi gradonačelnik Terzić, sada zakonski moguće samo u vanrednoj situaciji, kao i povlačenje novca sa pozicije ,,stalne rezerve“ za plaćanje rada novoangažovanih čistača seoskih saobrćajnica. I, za to je u Kraljevu uloženo milon dinara, a posao čišćenja, pored ,,Puteva“ obavlja i desetak privatnika.

Dobro, uz to doznajemo zašto je nešto slično, što je doskora dobro funkcionisalo ukunuto. A reč je o tome da je grad, ranije, pred svaku zimu, dodeljivao skromna novčana sredstva mesnim zajednicama. Tamo su ona trošena za nabavku nafte i skromnu naknadu meštanima koji su unapred bili zaduženi da, traktorima i specijalnim napravama zvanim ,,gresle“, blagovremeno čiste glavne seoske puteve i održavju ih prohodnim. E, takav način trošenja budžetskog novca zabranio je, kao nezakonit, državni revizor i na neki način, uz sneg u januaru i revozor je postao ,,krivac“ za vanredno stanje u Kraljevu.

- Bez šale, ova situacija nam je omogućila i da naše javno preduzeće ,,Putevi“ sklopi zakonite ugovore sa podizvođačima koji moraju biti pravna lica, a oni onda mogu i sa fizičkim licima koji će sneg u selima, recimo, čistiti i traktorima. Tako ćemo na zakonit način povratiti stari sistem i prevazići ovaj problem – tvrdi Terzić.

Dakle, od naredne godine, kako jedan građanin reče, ,,bićemo spremniji i organizovani za dolazeću zimu, svesni da Kraljevo nije u Africi“. I, naravno, bez proglašavanja vanredne siatucije, koja će, kako gradonačelnik Terzić reče, u Kraljevu biti ukinuta do kraja ove nedelje.

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments