Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. januar 2019.

Na kraljevačkom području, tokom proteklih novogodišnjih i božićnih praznika zabeleženo je više slučajeva porodičnog nasilja nego radnim danima, a žrtve nisu samo supruge, već i roditelji, deca, muževi, babe, dede

Prema zvaničnim podacima Policijske uprave u Kraljevu, od novogodišnje noći do 8. januara ove godine, dakle u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, policajci su imali više posla nego običnim danima, kada je u pitanju porodično nasilje. Dogodilo se za tih sedam dana ukupno 29 intervencija pa su, shodno Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izrečene 22 hitne mere, od kojih 14 zabrana prilaza i kontaktiranja žrtve od strane nasilnika, osam udaljenja počinioca nasilja iz stana, a sedam  njih je dobilo stroga upozorenja.

Inače, od primene pomenutog zakona, a reč je o periodu od oko godinu i po, ova Policijska uprava je izrekla ukupno 985 hitnih mera, odnosno - u proseku dve dnevno. Međutim, to se ne može tako posmatrati, jer ima dana bez ijednog slučaja nasilja u porodici, ali i onda kada se, recimo, najmanje očekuje - dogodi se i više od desetak. Tako je, recimo, bilo proteklog Božića u Kraljevu, dakle na dan najveće porodične radosti, kad se shodno verskim pravilima, ,,raduje i  staro i mlado, a Bog moli da sačuva porodicu“, to ne poštuje nego se, eto, svađom i tučom svode ,,porodični računi“. I, prema pomenutim podacima, od ukupnog broja evidentiranih slučajeva najviše žrtava nisu supruge, jer reč je o osam takvih primera, a u ostalih 21 su žrtve roditelji, deca, muževi, babe, dede...

U razgovoru sa Lidijom Pavlović, predsednicom Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva doznajemo da je i prema njihovoj statistici nasilje u porodicama povećano za vrema praznika.

- Reč je o tome da je porodica na okupu, pa umesto blaženog prazničnog raspoloženja dođe do svađa i nasilja. Supružnici su tada više zajedno, kod roditelja dođu deca i umesto radosti bude nesporazuma koji dovode i do kobnih posledica, a tome u vreme praznika doprinosi i češće konzumiranje alkohola. Mi u, saradnji sa ovdašnjih uruženjem ,,Fenomena“, koje se bavi pobošanjem položaja žena, od novembra prošle godine održavamo takozvani SOS telefon. Imamo obučene kadrove i na pozive dajemo informacije i psihičku podršku žrtvama nasilja. Međutim, ranije smo im davali i besplatnu pravnu pomoć što više nismo u mogućnosti, jer nemamo dovoljno novca za angažovanje advokata. To na neki način u narednom periodu moramo rešiti – kaže Lidija Pavlović.

Inače, iz sve zakonske mere koje su, kako od više kompetntnih sagovornika doznajemo, dovele do toga da se slučajevi porodičnog nasilje bar ne povećavaju, neophodna je još bolja saradnja policije i pravosuđa po ovom pitanju. Često se ističe i to da nema zakonskih rešenja, a ni mera koje bi dolazile posle isteka hitnih, recimo kad se nasilnik koji je bio privremeno udaljen vrati u stan, i ponovo bude sklon nsilju a žrtva, najčešće zbog egzistencijalnih problema, odatle nema kuda... Takođe se ukazuje i na neophodnost povećanja kapaciteta centara za socijalni rad u pogledu brojnosti zaposlenih i njihove stručnosti, pre svega za pitanja prevencije porodičnog nasilja, a posebno kada su žrtve deca.

autor: M. Dugalić  

izvor: "Politika"

 

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments