Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

25. januar 2019.

U Beogradu je u sredu preminuo Momčilo Antonović, nekada ilustrator „Ibarskih novosti“, profesor i dekan beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti, koji je izlagao širom sveta, a neizmerno voleo Kraljevo u kojem je za njega sve počelo

Momčilo Antonović nije rođen u Kraljevu, već u Kruševcu 29. oktobra 1938. godine, gde je završio osnovnu školu.  Kao devetogodišnjak objavio je svoju prvu pesmu posvećenu majci, a 1948. godine, kada je već živeo u Kraljevu u kojem je  krenuo u Gimnaziju, kao učenik petog razreda objavio je i svoju prvu pripovetku "Moj stric Mladen". Ilustrator „Ibarskih novosti“ postao je 1957. godine. Aktivno se bavio i sportom – igrao je fudbal u ekipi kraljevačke "Sloge", a atletiku trenirao u klubu "Mladost".

Svoju prvu samostalnu izložbu „Krovovi Kraljeva“, kao gimnazijalac, priredio je takođe u Kraljevu 1958. godine. Posle pohvalnih kritika u štampi, odlučio je i uspeo da upiše Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, u Beogradu.

Na Fakultetu likovnih umetnosti  je radio od 1973. godine, prošavši sva univerzitetska zvanja do redovnog profesora za predmet Slikarstvo i crtanje.

Dva puta je bio dekan FLU: od 1988-1992. i 1998-2000.

Opremio je veliki broj knjiga izdavačkih kuća „Nolit“, „Prosveta“, „Borba“, „Mlado pokoljenje“, „Školska knjiga“.

Radio je kao ilustrator u „Politici“, „Borbi“ i drugim novinama.

Njegovi radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. 

Samostalno je izlagao u Kraljevu, Novom Sadu, Beogradu, Berlinu 1976,  Minhenu 1977, Njujorku i Vašingtonu...

Redovno je izlagao na izložbama ULUS-a od 1964; Oktobarskim salonima i mnogim drugim periodičnim izložbama u Srbiji, kao i u Kairu, Bernu, Firenci, Parizu, Los Anđelesu, Pekingu, Briselu, Edinburgu...

Dobitnik je mnogih priznanja među kojima se posebno ističu Nagrada 21.Oktobarskog salona i Oktobarska nagrada grada Beograda 1988. godine.

Njemu u čast 2016. godine u kraljevačkoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ priređeno je veče u kojem su o njegovom liku i delu govorili njegovi  prijatelji Milan Milojević i Dušan Milovanović. Veče protkano blagim tonovima gitare završilo se pesmom „Stani, stani, Ibar vodo“.

Moma Antonović govorio je da veruje u moć sopstvenog - u sliku. Na njegovim slikama se jasno uočava žeđ za slikarstvom. O njegovom talentu pisao je i Borko Gvozdenović, koji je bio sprečen da prisustvuje programu.

„... Slikarstvo je bilo njegov život. Njegov život je bilo slikarstvo. Boje, kičice, štafelaj, ramovi, platno. A tek oko, pa ruka. Zamislite: još nije prekoračio prag akademije za likovne umetnosti, Moma je kao gimnazijalac, imao izložbu „Krovovi Kraljeva“. Kritika je bila jednodušna: sjajno!“- deo je iz beleške Borka

U jednom delu programa slikar Moma Antonović je napomenuo da je suština njegovog života Kraljevo.

Teško je opisati sam doživljaj. Kad krenem iz Beograda i približavam se Kraljevu osećam neku drugu mikroklimu, ona je neki drugi sadržaj, sve je drhtavije“- rekao je za portal Krug tada Moma Antonović, koji je u sredu 23. januara preminuo u svojoj osamdeset prvoj godini.

Nostalgija za Kraljevom koje je voleo i prijateljima kojih je sve manje, bila je kod njega i tada uočljiva. Neka ostane zabeleženo da je punog srca Moma Antonović te večeri izgovorio:

Ovo što sam doživeo u Kraljevu, u biblioteci, nisam doživeo u nekim drugim situacijama. Toplo je, savršeno ćutljivo, dobro razumljivo i lepo rečeno!“.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments