Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. januar 2019.

Kraljevački Dom zdravlja obeležio je Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice tribinom na kojoj je ženama, između ostalog, poručeno da se ova maligna bolest koja svakodnevno odnosi živote može sprečiti - ranim otkrivanjem

U prepunoj Svečanoj sali u Gradskoj upravi održana je tribina povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koju je organizovao Dom zdravlja Kraljevo. Publika, koju su uglavnom činile naše sugrađanke, imala je priliku da čuje veoma korisno predavanje prim.dr Tamare Anđelković, specijaliste ginekologije i akušerstva o raku grlića materice, zloćudnoj bolesti koja, ako se na vreme otkrije, može da bude u potpunosti izlečena.

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Srbiji. Naša zemlja se, po obolevanju od raka grlića materice nalazi na petom mestu u Evropi, posle Litvanije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, Srbija se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije

Od 1.jula 2014.godine u Službi za zdravstvenu zaštitu žena sprovodi se organizovani Nacionalni skrining program i do kraja 2018.godine urađeno je 28.745 ciljanih pregleda na rano otkrivanje raka grlića materice i oko 8.000 PAP testova u okviru preventivnih sistematskih pregleda.

- Tokom prošle godine kod 107 žena je otkriveno i potvrđeno postojanje premalignog oboljenja. Kod osam žena je otkriveno postojanje ranog malignog oboljenja i kod njih je sprovedeno dalje lečenje na Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice „Studenica“, dok je kod 16 pacijentkinja dijagnostikovano postojanje maligniteta i kod njih je sprovedeno dalje lečenje u skladu sa postojećim protokolima lečenja raka grlića materice, a u saradnji sa Službom onkologije Opšte bolnice „Studenica“ - rekla je dr Tamara Anđelković.

Ona je istakla da je najefikasnija mera primarne prevencije imunizacija protiv humanog papiloma virusa.

- Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi - kazala je dr Anđelković

Učesnice skupa pozdravila je i direktorka Doma zdravlja Kraljevo, dr Mirjana Krčevinac, rekavši da rezultati Službe za zdravstvenu zaštitu žena ne bi mogli da budu ovako dobri da se godinama unazad ne vodi briga o kadrovima i opremi.

- U ovoj službi radi devet ginekologa, od kojih je osam citologa, kao i tri supervizora za organizovani skrining. Zatim tri citoskinera (više medicinske sestre), a trenutno su dva lekara na specijalizaciji. Služba za zdravstvenu zaštitu žena je savremeno opremljena sa dva ultrazvučna aparata. O odgovornosti Ministarstva zdravlja govori i podatak da je prošle godine kupljen kolposkopski aparat namenjen ovoj službi. Iz budžeta lokalne samouprave kupljeni su: četiri hidraulična ginekološka stola, CTG aparat, savremeni ormari za čuvanje PAP pločica, kao i doboši, spekulumi i tako dalje. Ova služba po svom standardu ima sve uslove da bude Regionalni centar za organizovani skrinig program - rekla je direktorka Krčevinac.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice traje  do 27. januara, a cilj joj je podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Ovom nedeljom prenosimo poruku o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANJE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

               Anđelka Planojević, PR Doma zdravlja

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments