Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. januar 2019.

Nadvožnjak je trebalo da bude završen pre sedam meseci, rekonstrukcija Trga srpskih ratnika pre dva; stručnjaci kažu da su loše pripremljena dokumentacija i izbor izvođača sa najnižom ponuđenom cenom - krivi za probijanja rokova

Radovi na nadvožnjaku u Kraljevu, čija je rekonstrukcija trebalo da bude okončana pre sedam meseci, nisu ni napola završeni. Centralni trg, čije je otvaranje najavljeno za decembar, i dalje je ograđeno gradilište. Zašto probijanje rokova u građevinarstvu kao da nikoga ne iznenađuje?

Od aprila prošle godine, prelazak raskrsnice noćna je mora svih vozača. Nadvožnjak kojim je dnevno prolazilo do 10.000 vozila, trebalo je da bude završen pre sedam meseci.

Neki građani se i ne sećaju kad je počela rekonstrukcija. Kažu da je gužva svakog dana i ne nadaju se brzom okončanju radova.

Iz „Puteva Srbije”, koji je investitor projekta, odgovaraju da su radovi stali pre svega zbog izuzetno lošeg stanja glavne konstrukcije. Zato su, kažu, morali su da izrade novi projekat i raspišu novi tender.

Javna nabavka je objavljena i u toku je procedura izbora ponuđača za izvršenje radova, nakon koje će Ugovor biti potpisan, a izvođač uveden u posao. Rok za izvođenje naknadnih i nepredviđenih radova je 115 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.”

Zbog nerealnih procena rokova za izvođenje radova, Kraljevčani još ne šetaju gradskim trgom. Ne samo da nije završen u roku, nego će bit ii skuplji za oko deset miliona dinara nego što je planirano.

Ako procena vrednosti radova nije bila realna, ne možemo očekivati da će i rokovi biti realni”, ističe Mirko Vuković, direktor JP Putevi, Kraljevo i dodaje:

Takođe, radi se o uvoznim materijalima, to je granit koji je uvezen iz Španije, tu su ugovoranja, transporti, carinjenje robe, kašnjenje u isporuci.”

Loše pripremljena dokumentacija i izbor izvođača sa najniže ponuđenom cenom krivi su za probijanja rokova, kažu stručnjaci.

Stavljanje nerealnih rokova je česta pojava kada su ove vrste investicija u pitanju, bar poslednje dve decenije”, kaže Branko Radomirović, građevinski inženjer i sudski veštak u penziji.

Zašto se stavljaju nerealni rokovi? Tako dobije ponuđač prednost na tenderu.”

Iskustvo Kraljevčana govori da od probijanja rokova ima i većih problema. Pre decenije je javni toalet na Železničkoj stanici izgrađen u roku. Koštao je 75.000 evra, ali je radio samo na dan svečanog otvaranja. U Železnici kažu, nema ko da ga održava.

pripremili: Vera Aksentijević i Nikola Sanader

izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Zoran

  Gost - Zoran

  A ODGOVORNOST
  • Ime: Zoran
 • Gost - šljiva

  Gost - šljiva

  Kada se u...e motka, o svemu se piše i priča, a gde su imena koji su us...i motku.Gde su tvorci smrada, odgovornosti nema
  I nemoj da mi stavljaju inicijale se.....a, samo puno ime i prezime.Razlog je jasan, kupljene diplome i nestručnost u poslu.I trg bar 5x i nadvožnjak bar 3x se, koliko pamtim puta radio do sada.Taljenje sa izvođačima, lažne vrednosti i napumpavanje cena, nema hleba za pošten narod.A pare su narodne.Samo fik i gotovo.Zatvori i samo robije bez procesa.I javno iznošenje aktera svih krađa, sa punim imenom i prezimenom, a može i ime oca, da se koji put prevrne, i kaje se što nije tu nakazu i pohlepu izdr...o.
  • Ime: šljiva
 • Gost - Milutin

  Gost - Milutin

  Gradska vlast ima sve argumente da Trg Srpskih ratnika preimenuje u ŠPANSKI TRG. Zar je moguće i zbog čije babe zdravlja je u tender stavljeno da granit mora biti baš ŠPANSKI?
  • Ime: Milutin
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Kakvi rokovi, kakvi bakrači !? Prvorođeni je rekao da smo mi, Kraljevo i okolina, trusno područje, zato se sada čeka prvi sledeći zemljotres da bi stručnjaci, prvorođeni,konstatovali gde treba izmestiti nadvožnjak i sve one obećane građevinske maštarije obećane Kraljevu.
  • Ime: Stanar
 • Gost - MKV1

  Gost - MKV1

  Imaginarijum...
  • Ime: MKV1