Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

31. januar 2019.

Poražavajući rezultati istraživanja Zavoda za javno zdravlje još su više zabrinjavajući zbog činjenice da su deca, bez ikakvih smetnji cigarete kupovala u, kioscima i marketima, istaknuto na predavanju o štetnosti duvanskog dima

Povodom obeležavanja 31. januara – Nacionalnog dana bez duvanskog dima, Crveni krst Kraljevo,Opšta bolnica ''Studenica'', Dom zdravlja Kraljevo i Zavod za javno zdravlje organizovali su predavanje za učenike petog i šestog razreda Osnovne škole ''Dimitrije Tucović'', kojim su želeli da ukažu na štetnost duvanskog dima po zdravlje ljudi i okoline.

Važno je da se i na ovaj način učenicima osnovnih škola prezentuju alarmantni statistički podaci, koji kažu da se u Srbiji više od polovine stanovnika izjašnjavaju kao pušači, a među decom ovog uzrasta već ima onih koji imaju iskustva sa konzumiranjem cigareta. Po rečima dr Ivone Aranđelović, načelnice Službe za plućne bolesti, pored preventivnog rada sa decom i adolescentima, potrebno je edukaciju o štetnosti konzumiranja duvana proširiti i na odrasle, što lekari ove Službe praktikuju u svakodnevnom radu.

Snežana Apostolović iz Crvenog Krsta je istakla značaj vršnjačkih edukatora, koji svojim prezentacijama i interaktivnim radionicama ostvaruju najbolje rezultate u edukaciji učenika.

Dr Marija Božović iz Zavoda za javno zdravlje je iznela podatak da je globalno istraživanje o upotrebi duvana kod mladih iz 2017. godine pokazalo da čak 11% učenika uzrasta od 11 do 15 godina konzumira duvan. Ono što dodatno zabrinjava je činjenica da su ta deca bez ikakvih smetnji cigarete kupovala u prodavnicama, kioscima i marketima, bez obzira na to što su maloletna lica.

Sa predavanja je upućena jasna poruka – duvan je štetan, zato je neophodno u borbu protiv duvanskog dima uključiti stanovništvo svih uzrasta. Tesnom saradnjom zdravstvenih i prosvetnih ustanova u cilju edukacije najmlađih, možda je napravljen prvi korak u cilju zaštite stanovništva od duvanskog dima. Važno je samo istrajati.

            Dragana Petrović, PR Opšte bolnice "Studenica" Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Staner

    Gost - Staner

    Sramota, samo 11%, pa zar vi deco ne gledate Zadrugu i Parove, zar ne čitete Informer, Alo, Kurir i ostalu školsku lektiru, kakav debakl našeg Vođe i njegove bulumente !?!?
    • Ime: Staner