Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. februar 2019.

Prema nezvaničnim navodima medija, od početka 2020. primenjivaće se novi mehanizam zapošljavanja u celom javnom sektoru, prema takozvanim kadrovskim planovima, a zabrana zapošljavanja će najverovatnije biti ukinuta krajem 2019.

Od kraja 2013. godine na snazi je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ali ova mera koja je, u dogovoru sa MMF-om više puta produžavana, najverovatnije će biti ukinuta. Prva je o ovome, poziavjući se na nezvanične izvore, pisala „Politika“. Prema tom planu, od 2020. godine biće primenjivan novi mehanizam zapošljavanja u celom javnom sektoru, prema takozvanim kadrovskim planovima.

Vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje neće više davati zeleno svetlo za popunjavanje svakog pojedinačnog radnog mesta, već će samo odobravati plan zapošljavanja u određenom državnom organu.

Služba koja ima potrebu za popunjavanjem određenog broja radnih mesta, navodi “Politika, sačiniće plan, koji će potom predati nadležnom ministarstvu, a ono će onda zatražiti saglasnost Vlade Srbije.

List podseća da su kadrovski planovi ranije postojali u ministarstvima i državnim organima, što je značilo precizno planiranje poslova i broja ljudi, a da bi sada, kako navodi, trebalo da se primenjuju na celo javni sektor, to jest na škole, bolnice, domove zdravlja.

Efekti zabrane zapošljavanja vremenom jenjavaju i sada potpuno izostaju – od početka 2018. ukupan broj zaposlenih je čak povećan. Preciznije, od decembra 2017. do septembra 2018. godine broj stalno zaposlenih smanjen je za 3.300, ali je istovremeno u osetno većoj meri porastao broj radnika na određeno (za 1.500) i na privremeno-povremenim poslovima (za 5.300).

Fiskalni savet je više puta upozoravao da je ovu meru trebalo ukinuti 2015. godine, jer postoji manjak zaposlenih u ključnim delovima javnog sektora: u zdravstvu nedostaje 3.000 radnika, u Poreskoj upravi oko 500 ljudi, a u inspekcijskim službama oko 300, navodi “Politika”.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Dragan Vukadinović

    Gost - Dragan Vukadinović

    Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru ni sada ne postoji, jer kako bi u uslovima zabrane zapošljavanja mogla da se zaposli čitava vojska članova i poslušnika vladajuće SNS i njenih satelita. Samo je uspostavljena posebna kontrola zapošljavanja kako bi se sprečilo da bude zaposlen neko ko nije podoban sa stanovišta vlasti.
    • Ime: Dragan Vukadinović