Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. februar 2019.

Od Kraljevčanina koji je ostavio vrhunska naučno-istraživačka dostignuća u oblasti mašinstva, bio član organizacije MENSA, nosilac diplome zaslužnog građanina Kraljeva, sportista i sportski radnik, danas su se oprostili svi koji su ga voleli

Poslednji pozdrav prof. dr Zoranu Petroviću, profesoru Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, zaslužnom građaninu grada Kraljeva, upućen je na komemoraciji održanoj u zgradi Gradske uprave grada Kraljeva.

Od čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u nauci, sportu i drugim oblastima kojima se bavio, od svog nekadašnjeg profesora, u ime grada Kraljeva, oprostio se zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević. Nakon minuta ćutanja, on je u svoje i u ime grada izrazio iskreno saučešće porodici, zahvalivši prof. dr Zoranu Petroviću Belču za sve što je uradio za Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, kao i za grad Kraljevo.

U ime Fakulteta, sa Petrovićem se oprostio profesor dr Zlatan Šoškić, koji je istakao da će im „jedinstven i neponovljiv naš Belčo, naš neobični i nezaboravni profesor, zauvek nedostajati“.

 Zoran je bio profesor Univerziteta koji je u mnogo čemu odudarao od klišea koji se u našoj profesiji nameću. Zoran je, sa jedne strane, bio drugačiji od drugih profesora, ali zbog toga on nikada nije uglađenošću i odmerenošću skrivao nezainteresovanost za potrebe drugih ljudi, a akademskim temama nesposobnost da se rešavaju realni životni problemi, kako se to ponekad dešava u našoj sredini. Sa druge strane, kreativnošću, inteligencijom i hrabrošću je prevazilazio mnoge među nama, a raznovrsnim interesovanjima i najširim krugom ljudi sa kojima se sretao prevazilazio nas je sve“, rekao je Šoškić naglasivši da mu se iskreno divio, gledajući ga sa strane kako sa jednakom radošću biva prihvaćen u krugu aluminista Univerziteta Medison, kao i među meštanima Rudna i Bzovika.

Dr Zoran Petrović je rođen je 15.02.1950. u Kraljevu. Osnovno obrazovanje je stekao u Osnovnoj školi „Čibukovački partizani“, a srednje u Mašinskoj tehničkoj školi u Kraljevu. Nakon Više mašinske tehničke škole u Čačku, završio je i Mašinski fakultet u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, a potom i poslediplomske studije na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Sve obaveze u nastavi je izvodio savesno i na visokom stručnom nivou. Učestvovao je u formiranju novih nastavnih planova predmeta i u više od 100 komisija za odbranu diplomskih radova. Pored rada u redovnoj nastavi na Mašinskom fakultetu, bio je organizator i predavač na kursevima iz programiranja. Posredstvom Republičke zajednice za nauku, na Univerzitetu Wisconsin Madison USA je bio na specijalizaciji, gde je radio na primeni neuronskih mreža u tehničkoj dijagnostici. U okviru stručnih poseta obišao je i upoznao se sa radom i istraživanjima na Tehničkom univerzitetu u Pragu, North West u Čikagu i George Washington u Vašingtonu.

U dva izborna mandata je obavljao dužnost prodekana za naučno-istraživački rad. Učestvovao je u organizaciji Međunarodnih skupovao TMO2 i TMO5 u svojstvu predsednika i potpredsednika organizacionog odbora. Autor je i koautor brojnih naučno-istraživačkih radova objavljenih u domaćim i stranim časopisima, na domaćim i skupovima u inostranstvu.

Za vrhunska naučno-istraživačka dostignuća u oblasti mašinstva, Skupština grada Kraljeva mu je dodelila Diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva za 2014. godinu.

Dao je doprinos i kraljevačkom sportu. Igrao je za Košarkaški klub Sloga, a bio i jedan od osnivača Košarkaškog kluba Mašinac i predsednik kluba u više navrata.

Bio je član MENSA i jedan od organizatora tog testa u Kraljevu.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments