Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

15. februar 2019.

Dan državnosti, koji je u istoriji Srbije simbol borbe za demokratiju, predstavnici gradskih vlasti u Kraljevu, vojske, policije, partija i udruženja građana obeležili su polaganjem venaca kraj biste Antonija Ristića Pljakića u parku Pljakin šanac

Sretenje nije običan datum, jer 15. februar simbolizuje istovremeno borbu za slobodu i borbu za demokratiju i podseća na dva velika događaja – na dan kada je 1804. godine Karađorđe Petrović u Marićevića jaruzi podigao Prvi srpski ustanak i na dan usvajanja prvog, tzv. Sretenjskog ustava iz 1835. godine u Kragujevcu, koji je predstavljao prvi srpski Ustav u modernoj istoriji Srbije. Bio je to najliberalniji i najdemokratskiji Ustav na Balkanu u to vreme.

Podizanjem Prvog srpskog ustanka 1804. godine obespravljena raja tražila je građansko društvo, a zanimljivo je da je Sretenjski ustav iz 1835. godine potpisom overio i delegat uz Kraljeva Sreten Novaković, čija se kuća nalazi u blizini današnje zgrade Gradske uprave

Dan državnosti, koji u istoriji Srbije označava podsećanje na slobodarske tradicije našeg naroda, predstavnici gradskih vlasti u Kraljevu, vojske, policije, partija i udruženja građana obeležili su polaganjem venaca kraj biste Antonija Ristića Pljakića, vojvode iz Prvog srpskog ustanaka, u parku Pljakin šanac.

Sretenjskim Ustavom bile su previđene značajne slobode i građanska prava, u potpunosti ukinuti feudalni odnosi, što je bilo napredno, ne samo za Balkansko poluostrvo tog doba, već gotovo za čitavu Evropu.

Svim građanima Kraljeva i Srbije Dan državnosti čestitao je zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević.

- Sretenje je kao datum važno i za Kraljevo, koje je tada počelo da bivstvuje u karanovačkom srezu i da se razvija u moderan i administrativni centar.  Žrelim da Kraljevo u narednom periodu doživi bolje dane, jer mislim da smo stvorili preduslove da tako bude – rekao je Rakočević.

Srbija je ponovo počela da slavi Sretenje 2002. godine, posle punih 89 godina. Gradski hroničar Milan Matijević podsetio je da usvajanje Sretenjskog ustava jpredstavlja veliki datum za našu državu, ali i za Kraljevo.

- Cela Istočna Evropa je tada počela da izlazi iz feudalnog sistema i sve države na tom prostoru su počele da zaokružuju svoju državnost – podsetio je Matijević, dodajući kako je naša pravna nauka dokazala da je taj datum bio prekretnica u državnom, ekonomskom i kulturnom razvoju Srbije, koja je od tog dana krupnim koracima krenula u razvoj i napredak.

U ime delegacije grada Kraljeva venac su danas, osim zamenika gradonačelnika, položili i predsednik skupštine Nenad Marković, predstavnici političkih partija, vojske, Zavičajnog društva, boračkih udruženja.

Sretenjski ustav donet 1835. godine u Kragujevcu svojim potpisom je overio i delegat uz Kraljeva Sreten Novaković, čija se kuća nalazi u blizini zgrade današnje Gradske uprave.

Srbija je tada ušla u red modernih država sa ustavnim poretkom, iako je Miloš Obrenović trpeo velike pritiske od državnika u okruženju. Oni su tvrdili da Ustav nije dobar, pa je Miloš Obrenović, zbog zahteva velikih sila, ograničio njegovu primenu. Zbog toga je donošenje Sretenjskog ustava prelomni trenutkom posle kojeg je Srbija krenula putem civilizovane države. Polaganjem venaca precima, poslata je poruka da su, podižući Prvi srpski ustanak, pre više od dva veka, obespravljeni hrišćanski podanici Otomanskog carstv,a od raje postali građani jedne evropske države. Zato je i danas Sretenje priča o tome kako je ratnička borba za oslobođenje Srba od Turaka prerasla u začetak moderne evropske demokratije.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments