Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

16. februar 2019.

Dvojica mladih Roma iz Kraljeva, Naser i Kemal Gaši, zarađuju za život svirajući na ulici; većina onih koji su čuli kako Naser peva smatraju da može da parira velikim pevačima, a on skromno očekuje da mu se sreća sama od sebe dogodi

Omladinska ulica u Kraljevu, juče, Dan državnosti. Praznični dan i sunce izveli na ulicu puno ljudi, a njih dvojica svojom muzikom privlače poglede i naklonost prolaznika koji se zaustavljaju da uličnim sviračima ubace poneki dinar u kartonski kutiju. Zaustavljaju se deca, starije gospođe, mladi... poslušaju, nasmeše se i produže dalje. Svima se ova dvojica mladića zahvale i nastave da uživaju u svom svetu, svetu muzike.

Većina Kraljevčana, ali i stanovnika brojnih srpskih gradova imala je prilike da bar jednom čuje kako peva Naser Gaši, dvadesetdvogodišnjak raskošnog glasa. Na harmonici ga prati rođak Kemal Gaši. Pevao je Naser i kao dečak... Uspela sam da pronađem svoj tekst iz 2004. godine rađen za jedan list u dijaspori. Pre tačno 15 godina tekst koji je objavila čikaška „Sloboda“, sa pričom o životu u Kraljevu (koji je, očigledno, i tada bio težak za većinu građana), pod nazivom „Neke ptice nikad ne polete“, završen je ovim rečima:

Dugo traje ova zima u Kraljevu. Po neverovatno vetrovitom, izuzetno hladnom danu, ispred zgrade opštine (Kraljevo još nije bilo grad) čula sam kako jedan maleni Rom zvonkim glasom peva jednu u Srbiji aktuelnu folk numeru: “Neke ptice nikad ne polete, ceo život čekaju na to…” I stavila sam te reči u naslov… Ali, odmah sam se i pokajala. Jer, maleni pevač je skupljao bakšiš koji je kum bacao posle upravo završenog venčanja. U Srbiji ima venčanja čak i u hladnom februaru. I to je nešto… Možda je zato naslov mogao da bude i malo vedriji.“

Taj, pre 15 godina, sedmogodišnji dečačić je Naser Gaši! U međuvremenu izrastao je u lepog, skromnog mladića, kakav je i njegov rođak. Juče sam prvi put odlučila da im priđem. Slučajan susret na Sretenje možda baš i nije slučajan. Pitam obojicu smem li da ih snimam, nemaju ništa protiv, ali – nije im više prijatno, kao da sam im oduzela deo uživanja.

Započinjem razgovor, pitam ih jesu li pokušavali da se prijave za brojna muzička takmičenja. Možda misle na ova nova za koja, obojica uglas kažu, ipak treba puno para, pa odgovaraju da nisu ni pokušali. Kemal, harmonikaš se, čak, povlači, govoreći da njemu i nije mesto na tim takmičenjima, već Naseru, njegovom rođaku predivnog glasa. Naser dodaje kako za sve treba novca koji on nema: da ode do Beograda, da se lepo obuče, da negde prespava dok traje takmičenje.

- Jesi li svestan svog talenta, toga koliko imaš lep glaa? – pitam ga.

- Svi kažu – odgovara Naser, a onda skromno dodaje – daće Bog dobro svima jednog dana, pa i nama.

Pisali su o Naseru, otkrivam, godinama unazad i drugi mediji. Dan sam posvetila istraživanju, pa sam otkrila da na internetu postoji snimak iz 2009. godine sa audicije u Kraljevu za „Zvezde Granda“, na kojoj je pevao dečačić Naser tražeči svoju šansu. Očigledno, i pored velike naklonosti publike – nije prošao dalje.

Na You Tube Naser ima čak i spot na pesmu Tome Zdravkovića „Danka“ (snimio Studio SoftBox):

Zanimljivi su komentari ispod spota kako bi „da je pokojni Toma živ, obojicu (muzičara) zagrlio, odveo u kafanu, pevali bi  mu na uvce celu noc, a on bi im do zadnjeg dinara iz džepa dao!“ ili „Da je ovaj dečko iz bogate familije i da moze tatko da mu plati da ide u razne muzičke emisije, sad bi nas on predstavljao na Evroviziji i sve bi se cure ložile na njega ,ali život je beštija i on mora po hladnoći da bude ulični zabavljač za parče hleba... Ja bih sve dao da u mom gradu ima jedan takav, ne bih se odvajao od njega, samo bih sedeo i slušao ga...Jer, ovo je istinska lepota, shvatite -  trud će se njemu isplatiti kad- tad!“

Godinama njih dvojica pevaju i sviraju po okolnim gradovima, na veseljima, ali Naser priznaje da mu nedostaje podrška. Svestan je da pored talenta koji neosporno ima, njegovom glasu treba „dorada“, neko ko bi ga usmerio, uputio da potraži bolju pevačku šansu. Drugima je otkrio kako se nada da će Šaban Šaulić jednog dana čuti kako peva njegove pesme. Mi smo odlučili da probamo da pokrenemo akciju i da pozovemo sve ljude dobre volje koji bi želeli i bili u prilici da podrže Naserovu želju da uspe u svetu muzike. Redakcija portala Krug ima broj telefona ovog mladića. Ukoliko ste raspoloženi da pomognete, javite se na mejl naše redakcije Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i mi ćemo vas spojiti sa Naserom. Možda je Naser ptica koja baš sada zaslužuje da poleti!

            M. M. Dabić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Tuga

  Gost - Tuga

  Eto, već danas nestade nada da će Šaban Šaulić jednog dana čuti kako Naser peva njegove pesme... 
  • Ime: Tuga
 • Gost - dejzi

  Gost - dejzi

  Bravo, bravo, bravo, bravo ......
  • Ime: dejzi