Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. februar 2019.

Na pomoć do 300.000 dinara iz gradskog budžeta u jednoj godini za troškove vantelesne oplodnje, u Kraljevu će uskoro moći da računaju i parovi kod kojih žena ima manje od 50 godina, bez obzira na broj pokušaja koje finansira RFZO

Stara odluka o ostvarivanju prava na vantelesnu oplodnju koju je skupština grada u Kraljevu donela u septembru 2016. godine, tokom sprovođenja pokazala se prevaziđenom. Ona je delom modifikovana prošle godine, ali su se u međuvremenu menjali i republički propisi. Zato se ukazala potreba za donošenjem nove odluke kojom bi grad Kraljevo dao veće mogućnosti zainteresovanim parovima da se ostvare kao roditelji.

Prema republičkim propisima, definisano je pravo na naknadu troškova parovima za tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i to pod uslovom da žene nisu navršile 42 godine u momentu započinjanja postupka vantelesne oplodnje. U Kraljevu je to važilo za žene koje nisu navršile 46 godina.

- Javljale su nam se žene koje imaju 48, 49 godina koje su nastojale da postanu majke i predlog je da i njima  izađemo u susret, a nećemo meriti da li je to, četvrti, osmi ili deseti pokušaj – pojasnio je predsedvajući Gradskog veća, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Novom odlukom, koju na sednici gradske skupštine 28. februara treba da usvoje odbornici, u Kraljevu se proširuju prava i za žene do navršenih 50 godina života. Takođe su, novom odlukom, prevaziđene i nedoumice koje su se prethodnih godina javljale u postupku sprovođenja odluke. Parovima je omogućeno da postupak obave u zemlji, ili u inostranstvu. Pravo nije ograničeno ni brojem pokušaja koji se finansiraju od strane Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), čime se proširuje obuhvat parova uključenih u postupak vantelesne oplodnje, a koje ne ispunjavaju uslove za uključivanje u program vantelesne oplodnje koji finansira RFZO, bilo u pogledu broja pokušaja ili u pogledu godina starosti žene. Za ovu naknadu mogu da apliciraju, kako građani Kraljeva koji ovde imaju prebivalište, tako i izbegla i raseljena lica sa boravištem u Kraljevu.

Prema novoj Odluci o o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, pravo na naknadu tih roškova moći će da ostvare punoletna i poslovno sposobna žena i muškarac koji vode zajednički život u skladu sa zakonom (supružnici ili vanbračni partneri).

Pravo može da ostvari par koji je prethodno bez uspeha imao tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i par koji zbog godina starosti žene ili broja pokušaja ranije nije mogao da bude uključen u program vantelesneoplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova podnosi se na propisanom obrascu Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave u Kraljevu. Sredstva za ostvarivanje ovog prava, u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima, biće prenošena po redosledu prispeća kompletno podnetih zahteva na tekući zahtev jednog od partnera prema ispostavljenom predračunu u maksimalnom iznosu do 300.000 dinara u toku jedne budžetske godine.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments