Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. februar 2019.

Udruženje hranitelja „Suncokret“ u Kraljevu je osnovano pre pet godina sa ciljem da se hraniteljstvo unapredi i poboljša život dece u hraniteljskim porodicama, a svoj mali jubilej danas je obeležilo dodelom plaketa „Milunka Savić“ i zahvalnica

Na teritoriji Raškog okruga trenutno ima 111 hraniteljskih porodica u kojima je zbrinuto 158-oro dece. Osamdeset jedna porodica je u članstvu udruženja „Suncokret“. Kada je pre pet godina u Kraljevu ovo udruženje osnovano sa ciljem da se unapredi hraniteljstvo kao poziv i da se život dece u hraniteljskim porodicama unapredi, aktivnosti udruženja bile su usmerene na hraniteljske porodice na teritoriji grada Kraljeva, ali su se vremenom priključili hranitelji iz Vrnjačke Banje i Raške. U porodicama koje su članovi udruženja trenutno je smešteno 118-oro dece, od novorođenčadi do adolescenata. Od njih – 27 su srednjoškolci, a desetoro – studenti, buduži ekonomisti, carinici, profesori, lekari, učitelji.

Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva istakao je da se deci u hraniteljskim porodicama obezbeđuje sve što je potrebno za srećno detinjstvo i odrastanje.

- Problem bele kuge je nešto što muči celu Srbiju i mislim da kao društvo nemamo važnije pitanje u ovom trenutku od borbe protiv niskog nataliteta – rekao je Matović.

Verica Novčić Petrić, psihilog Centra za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujeva navela je da njihova ustanova u Kraljevu ima svoju kancelariju u kojoj rade savetnici koji su neposredna podrška hraniteljskim porodicama.

- Za nas kao ustanovu udruženje hranitelja znači mnogo i uvek smo spremni da ih, kao stručni radnici, podržimo. Pet godina postojanja udruženja je kruna njegovog rada, a sada nam predstoje planovi za buduće aktivnosti – najavila je Novčić Petrić.

Kada se procenjuju potencijalne porodice koje se prijave kao zaintetesovane za hraniteljstvo, dodala je ona, stručni tim pravi procenu šta je njihov osnovni motiv. Motivacija je, kaže, često i pomešana, ali pre svega su važne potreba i želja da se pomogne deteteu bez rodteljskog staranja.

Svoj jubilej, pet godina postojanja, udruženje „Suncokret“ je obeležilo dodelom novoustanovljene plakete „Milunke Savić“ za izuzetan doprinos u hraniteljstvu i dodelom zahvalnica onima koji su u ovom poslu duže od decenije. Plakete „Milunka Savić“ za uzuzetan doprinos u hraniteljstvu dobili su Gorica i Slavoljub Tošić iz varošice Ušče i Ljubica i Petar Dimitrijević iz Kraljeva. Osim njih i onih koji su za odanost u hraniteljstvu dužu od decenije nagrađeni zahvalnicima, i svi ostali hranitelji ističu da za njih hraniteljstvo nije posao, već način života i deljenja ljubavi koju kod sebe, za decu koju život nije mazio – imaju toliko da ne može da stane ni u ogromno srce.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments