Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1. mart 2019.

Kraljevo je jedan od gradova koje je u ovoj deceniji pogodilo nekoliko prirodnih katastrofa, što je iniciralo jačanje sistema civilne zaštite čiji se dan danas obeležava u čitavom svetu, pa i u gradu na Ibru

Svetski dan civilne zaštite – 1.mart, obeležen je svečanošću na kojoj je prikazana prezentacija kroz koju su predstavljeni uloga i značaj civilne zaštite i specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

Ovaj datum je, kao praznik Civilne zaštite, ustanovljen 1990. godine odlukom Generalne skupštine međunarodne organizacije civilne zaštite (, a u Srbiji se obeležava od 2013. godine. Cilj obeleževanja ovog datuma je da se ukaže na vitalan značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima. Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju takve vanredne situacije, koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić danas je uručio zahvalnicu Radoici Kočoviću, za „dugogodišnju uspešnu saradnju i nemerljiv doprinos koordinaciji poslova i ličnom angažovanju u akcijama zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama“.

Gradonačelnik Terzić podsetio je da su zemljotres (2010.) i poplave (2014. i 2016.) bili razlog da grad organizuje civilnu zaštitu kao posebnu organizacionu jedinicu u okviru Gradske uprave koja se bavi pitanjima civilne zaštite i da obuči poverenike civilne zaštite na teritoriji svih mesnih zajednica i da svake godine obezbeđuje sredstva kako bi sistem civilne zaštite funkcionisao.

- Kočović je mnogo pomogao da sistem civilne zaštite u Kraljevu dobro funkcioniše, a na mesto načelnika Štaba za vanredne situacije dolazi njegov dosadašnji zamenik, Dejan Seizović i nadam se da će i saradnja sa gospodinom Seizovićem biti dobra i uspešna - rekao je Terzić.

Radioca Kočović je naglasio da je obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite prilika da se setimo problema i nedaća.

- Kraljevo kao grad i mi koji smo učestvovali u svemu tome, smo učinili puno da sa građanima Kraljeva, zajednički prevaziđemo te probleme i što pre normalizujemo život i rad na ovim prostorima. Ovo priznanje sam shvatio ne samo kao priznanje meni, već i kao priznanje Sektoru za vanredne situacije, pripadnike Policije, Žandarmerije i svih struktura gradskih i lokalnih samouprava koji su zaista dali nesebičan napor da se prevaziđu svi problemi koji su nastali usled elementarnih nepogoda - istakao je Kočović.

Sektoru za vanredne situacije u Kraljevu, na čijem je čelu bio akcenat ima na preventivi:

- Uvek sam isticao da se jedan preventivno uložen dinar, sedam puta vraća u vanrednoj situaciji. Sektor radi na tome da se tehnički opreme što bolje, prošle i ove godine planirali su nabavku novih motornih vozila, specijalnih vozila za vatrogasce i da obnove kadar, što će doprineti modernu strukturu za odgovore na nedaće u vanrednim situacijama – ocenio je Kočović.

Dejan Seizović, načelnik  podsetio je da je država preko Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije prepoznala ulogu i značaj civilne zaštite kao brzi odgovor na sve vanredne događaje i donela Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama kojik je  akcenat stavljen na formiranje specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva

foto: Zoran Ljubojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Vidljivo

  Gost - Vidljivo

  Čovek se trudio, trudio, radio, radio, žrtvovao, žrtvovao, pa ga, evo, kao pšenična siljka, kao slamka. Jedva hoda od slabosti tela. Nije lako žrtvovati se za narod ( a i svoja rodbina je narod). Dabome.
  • Ime: Vidljivo
 • Gost - Veka

  Gost - Veka

  Zasluženo! 
  • Ime: Veka
  • Gost - Mirko

   Gost - Mirko

   Nikakve koristi od njega grad nije imao samo što je zaposlio svu familiju kao i onaj nesrećni  Julovac što nam groblje smisli na barutani pa se danas guramo ko africko pleme .Imovinu treba proveriti i njihovu familiju.
   • Ime: Mirko