Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. mart 2019.

Zanemarivanje starih osoba, kao i nasilje nad njima teško su prepoznatljivi, a zanemarivanje od strane najbližih posebno je prisutno u udaljenim planinskim selima, gde starci ćute o tome ponajviše zbog stida

Ne smanjuje se broj korisnika raznih vidova socijalne pomoći na kraljevačkom području. Na spisku ovdašnje ustanove za socijalni rad ima ih 13.469, što je više od deset odsto od ukupnog stanovništva. Od tog broja 2.653 korisnika su stara lica, pa kad se ekonomskoj situaciji doda i činjenica da je staro i Kraljevo, ne samo po nastanku naselja, već i prema statističkim podacima, onda je mnogo starih u nevoljama.

Prosečna starosti sadašnjeg stanovništva ovog područja kreće se oko 42 godine, a od ukupno 125 hiljada stanovnika, 23 hiljade je starije od  65 godina. Polovina njih je nastanjena na selu, a u planinskim selima su prema proseku najstariji usled višegodišnjeg iseljavanja. Desetine tih sela su i daleko, što se kaže, i od očiju pa i od brige. Naime, od urbanog centra, tj. grada Kraljeva ta udaljenost je čak veća od stotinu kilometara, pošto je ukupna površina na kojoj se prostire ova lokalna zajednica jedna od najvećih u Srbiji. Tamo, naselja najčešće broje stotinu, dve domova u njima je jedno čeljade ili ostareli bračni par. Oni su od dece ili drugih srodnika često zanemareni, što je čak i komšijama teško prepoznatljivo. Jer, ćute i trpe to svojevrsno nasilje, ponajviše skrivajući sitaciju zbog stida. Uglavnom je tu reč o ekonomskoj vrsti nasilja, od dece ili rođaka u smislu oduzetih prava raspolaganja svojim minimalnim prihodima. Ima mnogo slučajeva da oni  svoj novac, načešće od penzije i ne vide, pošto se često isplaćuje deci i troši za druge svrhe, a starci ostaju bez mogućnosti za kupovinu lekova, pa i dovoljno hrane. Drugačije rečeno, penzija im je kod dece u gradu, a oni bez para zaboravljeni u zabitim selima. A, kada se to uoči od komšija ili zaposlenih u nadležnim ustanovama ponekad bude i kasno.

- Bez obrzira što je zanemarivanje roditelja i krivično delo, stari se još teže od saopštavanja svojih muka odlučuju za tužbe, recimo protiv dece ili za hipoteku na imovinu da bi obezbedili smeštaj u nekoj prihvatnoj ustanovi. Tako sebe dovode u stanje i zdravstvene zapuštenosti, pa se to tek zapazi kada neko od njih dođe za pomoć radi kupovine lekova, iako imaju i decu i primanja. Razume se, ta situacija je česta i usled ekonomskog stanja u državi, pa su često i deca bez ikakvih prihoda, ali ima primera da roditeljske penzije umesto za kupovinu lekova idu deci, primera radi, zarad pribavljanja najskupljih patika. Mi, naravno, preduzimamo mere zbrinjavanja, ali je to jako stresno za stare osobe, posebno kada je reč o izmeštanju iz njihovih kuća. Uz to, radi se i o komplikovanoj i podužoj procedura, a sve je više slučajeva kada treba hitno reagovati, naročito tokom zime – kaže Svetlana Dražović, direktorka Centra za socijalni rad u Kraljevu.

Ova ustonova, objašnjava nam dalje direktorka Dražović, radi na preventivi povremeno obilazeći ta udaljena posručja. Od pre dve, tri godine, obavezno pred zimu, uspostavljaju kontakt sa svim predsednicima mesnih zajednica kako bi doznali za tamošnje socijalne probleme. Tako su 2018. gdoine organizovali i aktivnost nazvanu ,,Selima u pohode“ kada je pružana pomoć za 542 lica u dvadesesetak naudaljenijih sela. Tokom prošle godine podeljeno im je više od stotinu paketa hrane, obavljeni su preventivni pregledi prilikom poseta lekarskih ekipa...

- Mi imamo i dva urgentna mesto za zbrinjavanje starih i usamljenih osoba u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji, jedno takvo mesto u sličnoj ustanovi u Kragujevcu i posebno su nam  od koristi hraniteljske porodice za urgentne slučajeve. Te hraniteljske porodice za stare su donekle i posebnost Kraljeva, jer stari više žele zbinjavanje u ambijentu domaćinstva nego u staračkim domovima. Cilj nam je, takođe, da razvijamo srodničko hranitenjstvo kako bi se stari zbrinjavali tamo gde žive, a tu brigu da država plaća onima koji ih prihvataju. Moramo raditi i na meri privremenog izdvajanja starih i nemoćnih kod hranitelja, recimo, samo tokom zime. Sve pomenute aktivnosti nastavićemo i tokom ove godine, a od pomoći će nam biti i nedavno formirani Centar lokalnih usluga u Kraljevu  – naglašava direktorka Svetlana Dražović.

autor: M. Dugalić  

izvor: „Politika“  

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments