Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. mart 2019.

Meštani Konareva kod Kraljeva pre godinu i po dana peticijom su tražili da se na Ibarskoj magistrali koja prolazi kroz to mesto postave pešački prelaz i saobraćajna signalizacija, jer je tu do sada stradalo više od dvadeset ljudi

Ibarsku magistralu u Konarevu svakodnevno prelazi veliki broj meštana. Maksimalna brzina na tim delu magstrale je 60 kilomatara na sat, tu se priključuju i dva puta koja vode do većih naselja, a sa obe strane su autobuska stajališta.

Roditelji decu prevode preko puta, jer su na tom delu velike brzine, a dozvoljeno je preticanje.

Niko neće da stane, mnogo se brzo vozi, deca nekad i zakasne na autobus, čekaju posle drugi ili se vrate kući da ih ponovo vozim”, ističe jedan od sagovornika

Problem povećavaju i šleperi koji se često zaustavljaju u blizini raskrsnice. Zato su meštani peticijom tražili bezbedniji prelazak magistrale.

"Ovde je stradalo oko 25 ljudi. Tu su preko puta, kao što vidite, poginule majka i ćerka”, ističe Ljubiša Košanin. „Da se desi samo još neka velika katastrofa, kao što se desilo na Beranovcu i ovde u Kraljevu pa bi se setio neko da dođe ovde da postavi signalizaciju da nešto uradi",

Naš predlog je da smanjimo brzinu ovog dela puta, da se uradi pešački prelaz, kao i vertikalna saobraćajna signalizacija koja bi najverovatnije mogla da doprinese da se ovakvi slučajevi ne dešavaju na ovom delu puta”, ističe Rajko Milenković, član Saveta MZ Konarevo.

Iz Puteva Srbije, u čijoj je nadležnosti Ibarska magistrala, saopštavaju da je izmena režima saobraćaja na tom putu u nadležnosti lokalne samouprave, jer prolazi kroz naseljeno mesto. Finansiraće, kažu, postavljanje signalizacije, ali tek kada im Grad Kraljevo dostavi projekat i odobrenje Ministarstva saobraćaja. Meštani Konareva pomoć su tražili i od Inspekcije za državne puteve pri Ministarstvu saobraćaja.

U septembru 2017. odgovorili su im da je, prema njihovim informacijama, Savet za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva tražio da se izradi projekat za povećanje bezbednosti na ovoj raskrsnici. Gotovo godinu i po dana je prošlo od tada, a stvari na terenu se nisu pomerile sa mrtve tačke.

Projekat je, kažu u lokalnoj samoupravi, projektantska kuća trebalo da uradi besplatno.

Dokle se tu stiglo, ne znam, osim da su dva-tri puta izlazili i uzimali neke mere”, kaže Nenad Marković, predsednik gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Ali nije ni bitno, naći ćemo način da rešimo taj njihov problem. Uvek je najlakše na najslabijeg baciti svu odgovornost. Ako je do nas, mi ćemo u rekordnom roku taj projekat da uradimo, Putevi Srbije će ga dobiti, a kad će da ga realizuju, ja bih voleo da vidim.”

Ovaj deo Ibarske magistrale rekonstruisan je 2003. godine, kada su i izgrađena autobuska stajališta i postavljena postojeća saobraćajna signalizacija.

autor: Nemanja Jakovljević

izvor: RTS

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Nesvrstan

    Gost - Nesvrstan

    Pa bre tu nikad bije bio pesacki sad vam je ova vlast kriva za ro, kao i za sve drugo... Placenici americki hocete i ovo malo sto je ostalo posle ,,zelenih,, da unistite sram da vas bude
    • Ime: Nesvrstan