Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. mart 2019.

Usta su kažu, „prozor u telo“ i zato naši zubi i desni otkrivaju više nego što mislimo; put do savršenih zuba su i fiksne proteze o kojima u stomatološkoj ordinaciji „Radosavljević“ iz Kraljeva otkrivamo sve što biste zubare i sami pitali

Nekada je važila izreka kako su zdravi zubi jedan od belega koji označavaju da će osoba doživeti duboku starost. Iako danas mnogi smatraju da želju da imamo savršene zube nameću društvene mreže, pre svih Instagram, muzički spotovi i filmska industrija, valja se prisetiti kako je i u bajkama, opisivanje lepote princeza počinjalo od "belih i pravilnih zuba". Šta god da je odgovorno za tako veliku važnost koju pridajemo zubima, jedno je sigurno, a to je da prosečna osoba sve više očekuje od drugih da imaju dobre zube. Istraživanja govore da osobama sa pravilnim i belim zubima pridajemo i druge kvalitete osim lepote. Njih doživljavamo kao popularnije, društvenije, druželjubivije, uspešnije, inteligentnije i srećnije, a zanimljivo je da im i više verujemo bez obzira što ništa ne znamo o njima. Kako do savršenih zuba i desni pitamo dr Katarinu Matković, dr stomatologije i specijalistu ortopedije vilica stomatološke ordinacije “Radosavljević“ u Kraljevu. Katarina, koja je veoma stručna, staložena i mirna doktorka, veselog pogleda, vrlo prijatna i ume da opusti pacijente odgovara:

- Najbolje vreme za početak nošenja fiksne proteze je šesnaesta godina, i za tinejdžerke, i za tinejdžere. Ako postoji neki ozbiljniji i veći problem, fiksnu protezu dečaci i devojčice mogu da počnu da nose ranije. U Americi, nošenje fiksne proteze kreće od osnovne škole. Bukvalno, svi mlečni zubi još ne budu još zamenjeni stalnim, a kreće nošenje fiksnih proteza. Stomatolozi u Srbiji većinom se drže evropskih stadarda. Deca pre fiksnih proteza nose plastične proteze, koje mnogi zovu i „noćne proteze“.

Dr Katarina Matković kaže kako je roditelji često pitaju da li, ako dete nosi plastični, tzv. aktivni aparat, to znači da neće morati da nosi fiksnu protezu?

- U nekim situacijama zaista ne mora, ali nekada mora. Neke stvari završe se tom jednom protezom, a posle moraju da se dovrše neke finese. S druge strane, tom „običnom“ protezom možemo da utičemo i na kost, i na zube, a fiksnom protezom – mahom na zube i, pomalo, na kost – pojašnjava ona.

Puno je onih koji se interesuju i za proteze za odrasle, a neke jednostavno interesuje da li je u pitanju neki trend ili potreba, pa sve više odraslih nosi proteze?

- U pitanju je potreba – kaže Katarina, navodeći da uvek ima desetak pacijenata koji imaju iznad 30 i malo više od 40 godina.

- Oni su pacijenti koji shvataju ozbiljnost i obim terapije i svesni su da i posle uklanjanja proteze moraju da se nose folije da bi sve ostalo tako kako jeste, jer zubi imaju tendenciju da se vrate u pređašnje stanje. Zubi su genetski, prirodno podešeni da stoje onako kako su stajali pre nošenja proteze. To nije do zuba, već do vlakana okolo, „zubnog mesa“. Zato moraju da se nose folije ili neki drugi vid retencije da bi se efeketi nošenja proteze zadržali – pojašnjava naša sagovornica.

          ZAŠTO SE ČINI DA SVE VIŠE LJUDI NOSI PROTEZE?

Danas sve više dece nosi fiksnu protezu, kaže dr Katarina Matković, zato što živimo u vremenu u kojem je estetski momenat vrlo važan.

- Decu nam, hteli mi to ili ne, delom  vaspitavaju internet i Instagram na kojem su svi savršeni. Osim toga vide da proteze za ispravljanje zuba nose i njihovi vršnjaci i zato pritiskaju roditelje da im to priušte. Neki roditelji, nažalost, moraju mnogo da „nategnu“ kućni budžet da bi detetu obezbedili fiksnu protezu. Ima slučajeva kada nošenje proteze detetu u tom trenutku nije neophodno i kada roditeljima kažem da mogu da sačekaju sa njenim stavljanjem, deca budu tužna. Takođe, neka deca se silno razočaraju kada dođe vreme za skidanje fiksne proteze, pitajući se kako će bez nje i objašnjavjući da su se sa protezom „srodili“. Bune se čak i odrasli – sa osmehom prepričava dogodovštine iz stomatološke ordinacije naša sagovornica.

Zašto se čini da je sve više onih koji imaju i po više od 40 godina, a odučuju se za nošenje fiksne proteze?

- Ti ljudi, verovatno, ranije nisu imali novca: najpre su bili studenti, pa onda mladi roditelji, ali sada su došli u situaciju da sa novcem koji zarađuju mogu da srede svoje zube. Mnogi misle da izgled svojih zuba mogu da isprave „krunama“, ali ti je nemoguće uraditi samo protetikom – odgovara doktorka Matković, dodajući da je ti, uslovno rečeno, stariji pacijenti, često pitaju da li zubi zaista mogu da se isprave u tom godinama.

Ona objašnjava da mogu, ali da se radi na drugačiji način. Kod takvih pacijenata kost je  drugačaija, ali krajnji rezultati takođe umeju da budu sjajni.

Sve preglede vezane za ispravljanje zuba treba da radi doktor specijalista. Doktor stomatologije, koji nije specijalista, može da vidi krupnije nepravilnosti, ali preglede ipak treba prepustiti specijalistima ortodoncije, odnosno ortopedije vilice. Pravo vreme da dete dođe na pregled kod specijalsite je prvi razred. Zubari koji rade pri školama o tome vode računa i učenike za koje procene da im je ta vrsta pregleda potrebna, šalju specijalistima.

Providne proteze (estetske fiksne proteze) su posebna vrsta proteza kod kojih su bravice od posebne vrste „stakla“, zapravo kombinacije različitih metala. Ove proteze se ne vide, skroz su providne, a vidljiv je samo luk proteze. One ispravljanju zuba doprinose isto koliko i „klasične“ proteze, ali i za njih treba da postoje određene indikacije.

- Mnogo mi je žao što se, nekako, u našem društvu izgubilo međusobno poverenje, taj osećaj da će nam neko čiju uslugu tražimo nju pružiti najbolje što ume. Neophodno je da se vrati nekadašnje poverenje između lekara i pacijenata. Zato svaki pacijent treba da nađe svog stomatologa, da mu veruje i da, istovremeno, taj stomatolog to poverenje zasluži. To podrazumeva da, ako mu lekar kaže da je za njega (pacijenta) nešto bolje, da zubaru treba i sme da veruje. U našoj ordinaciji mi imamo poverenje pacijenata, ali od silnih informacija, reklama u kojima su svi lepi, slatkim, našminkani, pacijenti više ne znaju kome da se obrate. Zato mi smatramo da je najbolja preporuka drugih ljudi. Ako ne znate kome da poklonite poverenje, raspitajte se o iskustvima drugih – ponosno poručuje dr Katarina Matković, koja iza sebe ima 14 godina radnog iskustva u celoj stomatologiji i osam godina u oblasti estetike. Toliko dugo veoma uspešno radi tretmane hijaluronom i botoksom o čemu svedoči veliki broj zadovoljnih pacijentkinja. O tome više - u narednom tekstu na ovu temu. 

         M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments