Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. mart 2019.

Neki prodavci sa robnog dela pijace u Kraljevu kažu da nekada ni dinar dnevno ne zarade, jer su kupce „preoteli“ tržni centri, a za opstanak zelene pijace uprava će predložiti da se pravim proizvođačima hrane zakup ne naplaćuje, kako bi cenom mogli da pariraju trgovinskim lancima

Kraljevačka velika pijaca bila je doskora radno utočište za mnoge koji su, posle kraha ovdašnjih fabrika, ostali bez posla ili su predugo čekali na radno mesto u struci. Tako su se za pijačnim tezgama našli i majstori, inženjeri, ekonomisti, pa i doktori, a promet je bio dobar. Solidnoj zaradi doprinosio je i blagonaklon odnos vlasti i inspekcijskih organa, pa je, na neki način, to bio i deo socijalnog staranja. Malo se tu šta promenilo, za tezgama i dalje ima prodavaca s previše škole i ponuda poljoprivrednih proizvoda i razne konfekcijske i tehničke robe je dobra, ali je kupaca sve manje.

Na delu takozvane zelene pijace nude se domaći proizvodi, ali i oni pristigli iz dalekih toplijih krajeva, pa čak i ona roba koja se, shodno Zakonu o trgovini, tu i ne bi trebalo naći. Tako, iako se zbog pada kupovne moći sve učestalije, recimo, voće i povrće kupuje na komad umesto na kilo, deo zelene pijace nekako opstaje. Zakupljeno je oko 400 tezgi, uglavnom od preprodavaca. Cena zakupa kreće se od 3.600 do 8.000 dinara mesečno i, kako tvrdi Dragan Vulić, direktor JP ,,Pijaca”, nije se menjala sedam godina. Trošak zakupaca je i dnevna taksa od 150 dinara.

Međutim, na drugom prodajnom delu, na takozvanoj robnoj pijaci, gde je zakupljeno oko 150 tezgi, situacija je teža. Od prodavaca doznajemo da se sve češće događa da dnevno ni dinar ne zarade, pa ni troškove takse ne pokrivaju. Prodavci smatraju da je to posledica otvaranja sve tržnih centara koji robu nude po solidnim cenama i uz povoljnije uslove plaćanja, što ,,pijačari” svojim kupcima ne mogu da priušte.

Sve činimo da ovim ljudima omogućimo nekakvu zaradu, svesni činjenice da se tako ostvaruje i neka vrsta socijale. Evo, tolerantni smo i što se tiče dugova na ime zakupa, utužujemo dužnike baš kada moramo. Ali ne možemo dovesti u pitanje opstanak preduzeća. Recimo, mi smo ranijih godina samo sa stočne pijace koja više, takoreći, ne postoji prihodovali mesečno oko 300.000 dinara, a sada ni 15.000, a od auto-pijace čak oko četiri miliona, a sada ni četvrtinu od toga – objašnjava Dragan Vulić, direktor pijace.

Dodaje da pažnja pijačne uprave prevashodno mora biti usmerena na opstanak bar zelene pijace, pa je od lokalne vlasti ove godine izdejstvovana budžetska pomoć u iznosu od 17 miliona dinara za uređenje i pokrivanje tog pijačnog dela. Radovi će početi početkom maja, a planirano je da budu okončani za dva meseca.

Primorani smo i da smanjimo broj zaposlenih u JP „Pijaca”, pa smo sa 95 radnika stigli na 78 i cilj nam je da nas ne bude više od 60, pošto se sadašnjim prihodom od oko 130 miliona dinara godišnje ne mogu pokriti zarade većeg broja ljudi. Takođe, predložićemo lokalnoj vlasti da se istinskim poljoprivrednim proizvođačima zakup tezgi ne naplaćuje, već da to bude neki vid gradske subvencije za one koji prizvode, a ne preprodaju, tako da mogu nižom cenom da konkurišu ponudi velikih tržišnih lanaca. Na taj način, pomogli bismo opstanak bar zelene kraljevačke pijace – smatra Dragan Vulić, direktor JP ,,Pijaca” u Kraljevu.

autor: M. Dugalić

izvor: "Politika"

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Posmatrač..

    Gost - Posmatrač..

    Pa nije radnik unazadio firmu JP Pijaca, već onaj ko vodi i odgovara(ko zna kome). Odgovornost pre svega rukovodstva, jer ko kome daje "pravo" da uništavaju javne firme.. Stranačko zapošljavanje nas košta i to previše !!
    • Ime: Posmatrač..