Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. mart 2019.

U dvorištima bunari, a samo par metara dalje sengrupi - tako je bilo godinama u Konarevu kod Kraljeva, gde će u narednih stotinu dana biti zavšena skoro tri kilometra duga kanalizaciona mreža

Godinama su u Konarevu bili u dvorištima bunari, a samo par metara dalje sengrupi. Konarevo se uprkos tome naseljavalo i širilo ka Kraljevu, pa je takoreći postalo prigradsko naselje, u kome je oko 1.400 domaćinstava i na desetine raznih industrijskih pogona. Ekološka situacija je zato postajala sve teža i opasna, posebno u vreme kiša kada kreću i jače površinske vode. Potocima kroz selo tekao je otpad, a naseljem se širio smrad i sve je ugrožavlo zdravlje oko pet hiljada ovdašnjih meštana. Ali, ne samo njih, već je ta opasnost zagađenja u poslednje vreme zapretila i bunarima, dole na kraju sela pokraj Ibra u čijoj je blizini i jedno od izvorišta iz kojeg se pijaćom vodom snabdeva grad Kraljevo.

Stoga su početkom proteklog meseca krenuli radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Konarevu, koja bi se spajala sa kraljevačkom do buduće farbike za prečišćavanje otpadnih voda, investiciji od 17 miliona evra.

- Grad je izdvojio oko 15 miliona dinara za pomenutu kanalizacionu mrežu u Konarevu, a mi smo pokrenuli radove. Radi se na ugradnji cevi trasom na dubini od 1,8 metara, širine u proseku od tri stotine milimetara, a ukupna dužina cevovoda, znači sva tri kraka, je 2.610 metara. Rok za završetak ovog posla je stotinu kalendarskih dana i to ćemo poštovati uprkos nekim sitnim problemima oko imovinskih pitanja kad je u pitanju prolaz kroz privatna imanja. Mogu, ipak, reći da smo do sada obavili četvrtinu od ukupnih radova – kaže Milenko Stefanović, direktor J.P. ,,Vodovod“, koje je glavni izvođač.

On ističe da će na buduću kanalizacionu mrežu biti povezano oko hiljadu korisnika, što je najveći deo područja pomenutog naselja, a kasnije i manji deo sela sa druge strane magistralnog puta. Shodno propisima o komunalnoj delatnosti i ekologiji Stevanović dodaje ,,da će obavezu priključenja, tamo gde će cevi prolaziti, imati svi vlasnici kuća, proizvodnih pogona, trgovinskih radnji...“.

Od našeg sagovornika doznajemo i da će u naredne dve godine Konarevo u potpunosti biti pokriveno i gradskom vodovodnom mrežom, koja će onda biti spojena sa vodovodom Mataruške Banje, koja se nalazi nasuprot ovom selu tj. samo preko Ibra. 

- Dosadašnjim ulaganjem budžetskog novca grada Kraljeva od oko 25 miliona dinara mi smo uspeli da ,,pokrijemo“ cevima i da sa gradskim vodovodom povežemo dobar deo ovog naselja. Preostaje nam da sve to završimo u periodu od dve godine, do kada nam, uostalom, važi i građevinska dozvola. Napominjem da smo za realizaciju tog posla nabavili i sav potreban materijal koji u našem magacinu čeka samo na izvođenje radova. A, kuće i drugi objekti u Konarevu, koji su na najvišoj koti dobiće gradsku vodu kad se realizuje prva faza projekta snabdevanja Kraljeva pijaćom vodom i sa reke Lopatnice, što bi trebalo da krene u najskorije vreme. Poznato je da nadomak tog naselja odavno postoji nažalost neiskorišćen ogroman rezervoar kojim će se rešiti problem pritiska na najvišim kotama, ne samo ovog sela nego i grada Kraljeva – objašnjava Milenko Stefanović, direktor kraljevačkog ,,Vodovoda“. 

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“      

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - mikan

    Gost - mikan

    a kada cete da resite problem vodosnabdevanja u selu Tavnik. Obecali ste...
    • Ime: mikan