Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. mart 2019.

Mnogo porodica ujedinjenih u svom bolu, a svako je bio tužan na svoj način na promociji monografije posvećene onima koji su u ratovima 90-ih poginuli, a Kraljevo im je bilo rodni grad, ili su odabrali da u njemu stalno žive

Živimo, jer su poginuli i ubijeni živeli, a narod koji zaboravlja svoje branioce biće i sam zaboravljen“, samo su neke od poruka monografije „Kraljevo na putevima istorije“, spomen-knjige poginulim u ratovima 1990-1999. koja je danas promovisana u zgradi kraljevačke Gradske uprave. 

Pogledajte kadrove sa današnje promocije: 

Autor ove knjige je general Milisav Sekulić, koji je do sada napisao 12 monografija, a zbog izrade ove poslednje više puta je boravio u Kraljevu susrećući se sa porodicama poginulih:

- Želeo sam da sačuvamo sećanja na te ljude, jer istina vredi samo ako živi među ljudima, a heroji nam neće oprostiti ako ih ne budemo pamtili – kaže general Sekulić koji je pet godina bio ekspert u Hagu, gde su mu bila dostupna sva dokumenta poslta Međunarodnom sudu pravde iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, a koja je koristio u svojim knjigama.

U jednoj od njih Sekulić kao uzorak istraživanja ima 2.000 poginulih, od kojih je 500 bilo vojnika na odsluženju vojnog roka, a među njima 28 mladića koji nisu imali ni mesec dana odsluženog vojnog roka, a neko ih je, kako kaže Sekulić, odveo na front gde su poginuli.

- To je za mene zločin i uvek će biti! – poručuje general.

Sreten Lazović, predsednik Udruženja učesnika rata grada Kraljeva podseća da su oni za 20 godina od NATO agresije, u saradnji sa generalom Sekulićem izdali monografiju, čije je izdavanje finansijski pomoglo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- To je naša obaveza prema svim poginulim herojima otadžbine sa ovog područja, koji su dali najvrednije što su imali – svoje živote. Ova monografija ostaće trajni zapis o stradanju jedne generacije u odbrani domovine – rekao je Lazović.

U publici – članovi porodica poginulih, sa istim bolom, a različitim tugama koje nose već 20 godina. Tužno svečanim događaj je svojim pesmama učinio i pojac Ivan Lazić.

Knjiga sadrži tri poglavlja i priloge. U prvom su prikazana poginula vojna lica koja su rođena, ili su imala stalno prebivalište u Kraljevu (prikupljeni su podaci za 84 poginula vojna lica). U drugom poglavlju prikazana su vojna lica od 1991. do kraja 1999. godine, čije su porodice prognane sa teritorija na kojima su živele i nastanile su u Kraljevu, gde imaju stalno prebivalište. U trećem poglavlju su podaci o 29 poginulih vojnih lica, pripadnika kraljevačkih vojnih pošta i Aerodroma Lađevci. Oni nisu rođeni, niti su imali prebivalište u Kraljevu.

Autor monografije posebno se zahvalio što je danas u Kraljevu doživeo da, kako kaže, prvi put promociji neke od njegovih brojnih knjiga koje govore o braniocima otadžbine, prisustvuju predstavnici vojske i države.

- Istina vredi ako živi među ljudima. Može biti bilo kakva, ali ako nije među ljudima, kao da je i nema. Postoji obaveza o daljim kazivanjima, jer smo mnoge već zaboravili – opomenuo je Sekulić pre nego što su članovi udruženja podelili zahvalnice zaslužnima za izdavanje monografije.

Svi prisutni članovi porodica poginulih dobili su primerak monografija da ih zauvek podseća kako neke stvari čovek ne uspeva da zaboravi, ma koliko vremena da protekne, a knjigu je dobio i ambasador Kipra Konstantinos Eliades, koji je danas boravio u zvaničnoj poseti Kraljevu.

Većinu danas prisutnih koji već 20 godina žive bez onih koji su svoja mesta dobili u ovoj knjizi, i danas može da rasplače i samo sećanje na osmehe, mlada i lepa lica i nedosanjane snove onih koji su 90-ih otišli iz svojih domova da se u njih najmilijima - više nikada ne vrate.

                  M.M.D.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments