Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. mart 2019.

Žalbu preduzeća “Autotransport u stečaju” zbog eksproprijacije zemljišta odbio je i drugostepeni organ, ostaje upravni spor, a nadležni kažu da grad Kraljevo ne odustaje od namere da postane vlasnik placa stanice i kupi objekte na njemu

Glavna autobuska stanica u Kraljevu u vlasništvu je „Autotransporta u stečaju”, ali ne i plac na kojem se nalazi, pa je cela priča vrlo komplikovana. Kada je prošle godine „Tay korporacija“ iz Turske za oko 260 miliona dinara kupila imovinu „Autotransporta u stečaju”, mnogi građani Kraljeva pitali su se da li je turska firma postala vlasnik i kraljevačke glavne autobuske stanice. Ova stanica nije dobila, po zakonu obaveznu licencu za pružanje staničnih usluga i trebalo je da postane samo stajalište, ali kao i autobuske stanice u još nekim gradovima i opštinama i dalje funkcioniše po starom, iako – nema licencu.

Problem je što je zemljište oko glavne autobuske stanice u Kraljevu delom u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu, a korisnik placa površine od oko 1,9 hektara na kojem se ona nalazi je nekadašnje JP „Železnice Srbije“. Republička direkcija za imovinu taj plac može da ustupi samo državnim preduzećima i ustanovama, ne i pojedincu ili preduzeću u privatnom vlasništvu.

Svojevremeno je bilo reči o tome da su prodaja, čak i zakup stanice pravno toliko komplikovani da bi budući vlasnik, ako želi da nastavi delatnost, mogao da kupi samo zgradu do koje bi lakše stigao helikopterom nego autobusima.

Grad je imao nameru da administrativnim putem prenese vlasništvo nad zemljištem sa Republičke direkcije za imovinu na grad Kraljevo, a da se nakon toga razgovara i o eventualnoj kupovini zgrada koje se nalaze na toj parceli, kako bi grad postao vlasnik i zemljišta, i autobuske stanice. Da bi dobio licencu koju izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, vlasnik stanice mora u svom posedu da ima i zemljište, i objekat što, dakle, u Kraljevu nije slučaj. (ovakvu licencu sa rednim brojem 1 prva je obezbedila autobuska stanica u Vrnjačkoj Banji).

Na brojne primedbe građana na sadašnju ruiniranost glavne autobuske stanice, lokalna vlast odgovarala je da grad nema obavezu da vodi računa o autobuskoj stanici, već oni koji su vlasnici objekta.

Evo kako glavna autobuska stanica u Kraljevu izgleda u večernjim časovima 

Lokalna samouprava je zato pokrenula inicijativu za promenu Plana detaljne regulacije tog područja kako bi zemljište moglo da bude proglašeno površinom za javne namene.

Potom je od Vlade Srbije zatraženo da se vlasništvo nad zemljištem proglasi za javni interes, kako bi plac gradu bio prenet bez naknade, administrativnim putem. To jeste duga i složena procedura, ali je, očigledno, da samo tako možemo zadržati autobusku stanicu, tu gde je sada, kaže Milan Milošević, član Gradskog veća. U međuvremenu, na osnovu utvrđenog javnog interesa, Vlada Srbije donela je rešenje o eksproprijaciji zemljišta i objekata glavne autobuske stanice u Kraljevu.

 - Nedavno je na drugostepenom organu Ministarstvo finansija odbilo žabu “Autotrasnporta u stečaju” na ovakvu odluku, čime je, praktično, potvrđeno pomenuto rešenje, a tužiocu ostaje da spor nastavi pred Upravnim sudom. Ako se “Autotransport u stečaju” ne bude žalio, pa ovakva odluka postane pravosnažna – biće to korak do prenošenja vlasništva sa Republičke direkcije za imovinu na grad Kraljevo koji je zainteresovan i za kupovinu objekata na toj lokaciji – ističe Milan Milošević. koji je kao član Gradskog veća resorno zadužen za oblast urbanizma, građevinarstva i stambeno-komunalne delatnosti.

ISTORIJAT PROBLEMA

Krajem šezdesetih prošlog veka, kraljevački „Kablar“, građevinsko preduzeće koje odavno ne postoji, uz urbanističke dozvole, na placu pored pruge u Kraljevu izgradilo je zgradu od 736 kvadratnih metara. Nju je odmah kupio „Autotransport“ za potrebe autobuske stanice. U početku je urbanistički status ovog objekta bio privremen, ali je zgrada kasnije legalizovana. Taj objekat pod hipotekom jeste bio vlasništvo „Autotransporta“ u stečaju, ali ne i zemlja oko njega. Naime, kad je zgrada građena, zemljište je bilo u vlasništvu železnice (društveno) i nije bilo potrebe za prevođenjem. Ali, došle su devedesete godine kada tržište postaje odlučujući faktor, pa se neko iz JP „Železnice Srbije“ setio da je plac njihov i od „Autotransporta“ tražio plaćanje zakupnine. Sklopljen je ugovor i „Autotransport“ je železnici mesečno plaćao 260.000 dinara. Tako je bilo sve do kraja 2009. godine, do novog Zakona o planiranju i izgradnji, kada je ovo zemljište prešlo u svojinu Republičke direkcije za imovinu, a železnica postala samo korisnik.

Glavna autobuska stanica u Kraljevu u martu 2016. godine ponuđena je u zakup. Za zakup 25 perona, zgrade na dva sprata, biletarnice, čekaonice, četiri lokala, kancelarija, trafika... javilo se sedam zainteresovanih, a najbolju ponudu dala je kraljevačka firma „Maksi bus”. Međutim, “Maksi bus” nije mogao da dobije potrebna odobrenja od nadležnog ministarstva za tu delatnost, pa ugovor o zakupu raskinut. Postoje procene da je mesečni prihod na glavnoj autobuskoj stanici u Kraljevu veći od dva miliona dinara.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments