Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

31. mart 2019.

Na četiri lokacije u Kraljevu i okolini posađeno je oko 700 novih stabala drveća u okviru projekta "Grad botanička bašta", a projekat vredan oko 2,6 miliona dinara zajedno su finansirali Ministarstvo zaštite životne sredine i lokalna samouprava

Park "Borići", zelena oaza nedaleko od centra Kraljeva, omiljeno je mesto rekreativaca. Biće i zeleniji kada poraste oko 400 novozasađenih stabala.

Građani kažu da je to možda jedino mesto u gde ljudi mogu da se rekreiraju i treniraju u prirodi. Navode i da je u Kraljevu održan kros regionalnog značaja i da su gosti bili oduševljeni ambijentom.

Beli i crni bor zasađeni su pored trim-staze, zamenjujući posečena, bolesna stabla. Na padini se smenjuju smrča, javor, breza i druge autohtone vrste.

Aleksandra Marinković Đorđević iz JKP "Čistoća" Kraljevo" kaže da su se odlučili za još neke voćarske vrste, zato što je u blizini poljoprivredna škola.

"Ovo će biti na neki način i neko njihovo ogledno dobro i gde će takođe oni održavati časove u prirodi", ističe ona.

Uz Boriće, nova stabla dobili su i park u Mataruškoj Banji, izletište na ušću Ribnice u Ibar i Spomen park u Kraljevu.

Te lokacije zajedno su oplemenili gradska "Čistoća", Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta i profesori Šumarske škole. Nadležni obećavaju da to nije kraj ovogodišnjem ulepšavanju grada.

Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, ukazuje na razna uređivanja trotoara, pešačkih staza, kao i na stazu od starog mosta na Ibru do Ribničkog mosta.

"Tamo nam je ostalo oko tri miliona investicija da završimo kompletno tu stazu u ovoj godini", navodi Nestorović.

Ljubitelji prirode i rekreacije u gradu na Ibru nadaju se tome, ali i da će sugrađani biti savesniji i da će bolje čuvati gradske parkove i izletišta.

pripremili Nemanja Jakovljević i Snežana Špica

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments