Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1. april 2019.

Posle dve i po decenije u Kraljevu je nastavljena realizacija prve faze projekta za snabdevanje pijaćom vodom sa reke Lopatnice, a investicija od oko 17,5 miliona evra finansiraće se iz državne, lokalne i kase JP "Vodovod"

Sa uliva Propljeničke reke u Lopatnicu, „uzeće" se oko 200 litara vode u sekundi. Cevovodom dužine dvadesetak kilometara, voda će stizati nadomak Kraljeva u ovaj reazervoar od pet hiljada metara kubnih. On je sagrađen pre deceniju i po, ali još nije stavljen u funkciju.

"Ovaj cevodvod je već spojen sa cevovodom odnosno sa našom gradskom mrežom, a ovaj prostor ovde koji se nalazi pored ovog rezorvoara je takodje predviđen za još jedan rezervoar takođe kapaciteta pet hiljada kubnih metara", kaže Srećko Nestorović iz JP "Vodovod" u Kraljevu.

Vodosistem Lopatnica,u gradskom Vodovodu kažu ne samo da će na duži rok rešiti pitanje snabdevanja Kraljeva vodom, već i okolnih sela duž cevovoda i brojnih pomoravskih naselja

"Tu je otprilike 70.000 ljudi koji bi u ovom trenutku dobili zdravu, kvalitetnu pijaću vodu, a celokupna živalj, odnosno celokupno stanovništvo opštine Kraljevo dobilo bi sigurnost u vodosnabdevanju", navodi Milenko Stefanović, direktor JP "Vodovod" Kraljevo.

Iz postojećeg izvorišta na obali Ibra poslednjih godina se crpi prosečno godišnje oko 270 litara vode u sekundi, ali u vreme vrućina i suše skoro dvostruko više. I, to je ,kažu, maksimum.

"A ono što je nama kao mač koji visi stalno, što se tiče te opsanosti od prekida vodosnabdevanja, je incindent koji se pokazao kao mogućnost i koji još uvek kao pretnja postoji, a to je oko 800 tona veoma otrovne materije koje se nalaze u TE "Obilić" i koja svakog trenutka može biti puštena u Ibar", upozorava Milenko Stefanović, direktor JP"Vodovod" Kraljevo.

Projekat za snabdevanje Kraljeva pijaćom vodom sa reka Lopatnice je prva faza rešenja vodosnabdevanja više gradova u regionu. Realizuje se u partnerskoj saradnji sa republičkom Direkcijom za vode. Vredan je oko 17,5 miliona evra ,a trebalo bi da se okonča za četiri godine.

pripremili: Vera Aksentijević i Nikola Sanader

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments