Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

2. april 2019.

Svetski dan autizma obeležen je danas i u Kraljevu podsećanjem da autizam nije bolest, već stanje koje se ne leči, traje čitavog života i problem je pred kojim bi većina onih koji u svojim porodicama nemaju takvu osobu najradije da - zažmure

U svetu osobe sa autizmom čine jedan odsto svetske populacije, po tome ih je u Srbiji oko 60.000, ali zvanična statistika kaže da ih je svega 2.500. Pravo je pitanje - gde su sve te osobe i šta je sa onima čije porodice više ne mogu da brinu o njima? Država još uvek nema i kao da se ne trudi da pronađe rešenje.

Članovi Udruženja za pomoć osobama sa autizmom "Autizam" Kraljevo, obeležili su danas Svetski dan autizma sa željom da skrenu pažnju na svoja zalaganja da se položaj dece sa smetnjama u razvoju iz autističnog spektra unapredi na lokalnom, ali i na višim nivoima funkcionisanja.

Cilj i ovogodišnjeg obeležavanja ovog važnog datuma je podsećanje da ni jedna osoba sa autizmom ne sme biti uskraćena u slobodnom razvoju njegovog ili njenog nezavisnog života u meri u kojoj je to moguće. Razvoj njihovih jedinstvenih potencijala zavisi više od pristupačnosti primerenih, ranih i kontinuiranih mera podrške nego od stepena njihovih ograničenja.

Pogledajte atmosferu sa današnjeg događaja:

 

Svetski dan autizma prilika je za podsećanje da je autizam razvojni poremećaj koji se javlja tokom prve tri godine života. Na osnovu činjeničnih podataka dobijenih naučnim istraživanjem, danas se znada autizam nije retka pojava i da se poslednjih godina beleži rast broja dece sa poremećajima iz celog autističnog spektra. U praksi, bez obzira na starost i pol, osobe sa autizmom često su diskriminisane kako u svakodnevnom životu, tako i u obrazovanju, pristupu uslugama socijalne i zdravstvene zaštite, socijalnim i drugim pravima.U cilju poštovanja zakonskih prava osobe sa autizmom ne treba smatrati niti se prema njima odnositi kao prema populaciji koja nije sposobna da ostvari ciljeve kao što su nezavisnost ili samostalnost u odlučivanju. Osobe sa autizmom imaju identične ljudske vrednosti kao i bilo ko drugi, i prema tome i ista prava. Zbog kompleksnosti njihovih potrebaoni pripadaju osetljivoj grupi, čak i među drugim osobama sa invaliditetom.

Danas su u Kraljevačkom pozorištu, izvođenju prigodnog muzičko-dramskog programa, pored brojnih zvanica iz lokalne zajednice, prisustvovala i deca sa autizmom i članovi njihovih porodica, članova udruženja. U programu su učestvovali članovi „Grupa grupe“, ali i đaci sa posebnim potrebama iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Ivo Lola Ribar“iz Kraljeva koji su izveli muzičku numeru iz popularne serije „Šešir profesira Koste Vujića“.

Pogledajte njihovo izvođenje:

Naši problemi su veliki, podrška nam je neophodna, kako bi porodice koje imaju decu sa autizmom uopšte funkcionisale, kaže Ivan Maričić, predsednik ovog udruženja. U porodicama koje imaju osobu sa autizmom, gotovo je nemoguće da oba rodtelja rade. Svest građana o autizmu raste, , ali zakazuju institucije, a najčešći problemi na koje roditelji dece sa autizmom nailaze su problemi u školstvu i po pitanju zdravstvene zaštite.

- Kraljevu je preko potreban dnevni boravak za decu sa autizmom. U našem udruženju su deca od tri do 18 godina. Imamo veliki broj dece koji „izlazi“ iz školskog sistema, čime se završava priča o servisu podrške. U drugim gradovima zaživeli su predah smeštaj istanovanje uz podršku, što rasterećuje ovakve porodice  - ističe Maričić, navodeći da je ovakvim porodicama neophodna i usluga ličnog pratioca. Ova usluga u Kraljevu se sprovodi preko Centra lokalnih usluga, ali stalna je potreba za povećanjem broja ličnih pratilaca.

Iako autizam pogađa jednu od sto osoba, Srbija još uvek nema nacionalni registar osoba sa autizmom. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga, autistične osobe nisu dovoljno uključene u društvo. Roditelji dece sa autizmom sada, čini se, brže nego ranije dolaze do dijagnoze, jer je ranije taj hod po mukama mnogo duže trajao.

Ovogodišnja kampanja fokusira se na pristupačnost i nosi slogan “Srušimo  barijere  za  autizam zajedno: Hajde da Izgradimo pristupačno društvo”. On upućuje na razumevanje  osoba sa autizmom, bolju  saradnju sa udruženjima roditelja osoba sa autizmom i  sa osobama sa autizmom, prepoznavanje skrivenih talenata i veština kod osoba sa autizmom, pristupačno obrazovanje,posebno srednjoškolsko, zbog adekvatnih zanimanja, zdravstvenu zaštitu u odraslom dobu, usluge socijalne zaštite  i zapošljavanje.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments