Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. april 2019.

Kupatilo prilagođeno osobama sa invaliditetom u kraljevačkoj školi „Ivo Lola Ribar“, za čije je renoviranje porodica Nikodija Mijailovića iz Čikaga izdvojila oko 500.000 dinara, svečano je danas pustila u rad princeza Katarina Karađorđević

Novo kupatilo prilagođeno potrebama osobama sa invaliditetom, mnogo će značiti ovoj školi, njenim zaposlenima i učenicima, poručila je danas u Školi za osnovno i srednje obrazovanje u Kraljevu, princeza Katarina Karađorđević, svečano predajući renovirano kupatilo na upotrebu onima kojima je najviše bilo potrebno.

Ona je podsetila da je i pre ovoga, školi „Ivo Lola Ribar!“ njena fondacija pre četiri godine donirala senzornu sobu i interaktivnu tablu, projekat vrednosti oko 8.000 evra, a za današnju donaciju zahvalila se porodici donatora Nikodija Mijalovića iz Čikaga.

- Ovo je samo još jedan dokaz ogromne ljubavi našeg naroda iz Čikaga i okoline prema našoj divnoj zemlji. Oni su uz mene već 25 godina i pomažu naš narod, škole, sirotišta, bolnice, ustanove. Samo prošle godine fondacija „Lifelive“ Čikago je pomogao više od 20 škola i ustanova za decu, a vrednost te pomoći bila je pola miliona evra – istakla je priinceza Katarina, podsetivši da su svakog Božića vrata doma njene porodice širom otvorena za više od 1.000 dece bez roditelja koja dolaze na veliki prijem na Beli dvor.

Đacima je poručila da uče, da budu vredni i dobri, a nastavnicima se zahvalila za trud i pažnju koju pokazuju u rau sa decom.

- Važno je da tražite šta vam treba. To ljudi u Srbiji ne vole, jer su ponosni ljudi, ali kada tražimo pomoć, ne tražimo je samo za sebe, već za pomoć deci, starijima. Imate pravo da tražite pomoć – navela je princeza Katarina, ističući da su srećniji oni koji daju, od onih koji uzimaju.

Nikodije Mijailović i njegova porodica iz Čikaga od srca su donirali oko 500.000 dinara za renoviranje kupatila u ovoj školi, a mi, njihovi rođaci, pomogli smo da se ideja realizuje“, kaže Nikodijev sinovac Srećko Mijailović, do pre tri godine poznati kraljevački ugostitelj (restoran „Sreče“ u Beogradskoj uluici ored Zečene pijace), koji je sada u penziji.

I on lično je, pre penzionisanja, kako je naveo, pomagao školi OŠ „Ivo Lola Ribar“ i crkvama, ali je je podsetio da su i njegove tri sesttre od strica (Nikodijeve tri kćerke koje takođe žive u Americi) prošle godine boravile u Kraljevu i dogovorile ovu donaciju.

- Najmlađa od njih tri, Danica, u Čikagu radi u ovakvoj školi i njena je škola bila da se pomogne školi koju pohađaju deca sa posebnim potrebama. Naša porodica Mijailović poreklom je iz starog sela Godačica, tu je rođen i stric Nikodije koji decenijama živi u Čikagu – kaže Srećko Mijalilović.

On je podsetio da je Nikodije, obilazeći izbegličke centre, već pomagao izbeglicama u Srbiji, manjom donacijom pomogao i devojčicu koja je bez noge ostala 1999. godine kada je bombardovan Vitanovac, bio među Srbima iz Čikaga koji su posle zemljotresa, u januaru 2011. godine u okviru organizacije Srpska narodna odbrana, tada „Zdravstvenom centru Studenica“ pomogli sa 25.000 dolara.

Direltprka škole "Ivo Lola Ribar" Marijana Minić je, zahvaljujući se na donaciji podsetila da je njihov produženi boravak verifikovan ove godine i da ga koriste učenici sa smetnjama u razvoju, sa telesnim invaliditetom, autizmom.

- Kupatilo koje smo do sada imali nije bilo prilagođeno njihovim potrebama,jer kolica nisu mogla da prođu kroz vrata, a medicinske sestre su bile prinuđene da nose učenike do toaleta. Renovirano kupatilo je savremeno opremljeno, a svi eleenti su prilagođeni potrebama naših učenika - rekla je zahvaljujući se na donaciji direktorka Minić.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments