Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. april 2019.

Srednjoškolci uz Kraljeva, budući tehničari za lovstvo i ribarstvo, nekoliko dana proveli su na praksi na planinama Juhor i Južni Kučaj u blizini Jagodine i Despotovca zahvaljujući saradnji koju Šumarska škola ima sa JP "Srbijašume"

Uključivanjem u savremene trendove i ugledajući se na svetske i evropske pravce zaštite prirode, Šumarska škola iz Kraljeva školuje kadrove iz oblasti lovstva i ribarstva. Obrazovni profil „tehničar za lovstvo i ribarstvo“, predstavlja pravi primer kako se uz veliki broj časova praktične nastave, može stvoriti sistem u skladu sa dualnim obrazovanjem. U saradnji sa javnim preduzećima „Srbijašume“, „Vojvodinašume“, nacionalnim parkovima, Šumarskim fakultetom i drugima, na prostorima gde gazduju ova preduzeća, učenici izvode terensku nastavu, pripremajući se za poslove koje će raditi po završetku školovanja.

U susret predstojećoj sezoni lova na srneću divljač, učenici trećeg razreda obrazovnog profila „tehničar za lovstvo i ribarstvo“ su izvodili terensku nastavu u lovištima „Juhor“ i „Južni Kučaj IV“, kojim gazduje JP „Srbijašume“, preko ŠG „Južni Kučaj“ iz Despotovca. Učenici smešteni u lovačkim kućama „Javorak“, na Južnom Kučaju i novom objektu „Zmajevica“, na Juhoru, imali su odlične uslove koje ima i svaki lovac-gost“, ističe nastavnik Šumarske škole  Vladimir Stojnić.

Podeljeni u dve grupe, tokom trodnevne nastave od 2. do 4. aprila, učenici i nastavnici su vršili pripreme oko lovnih objekata u cilju poboljšanja prehrambenih potencijala, uređenja lovačkih staza, solišta,hranilišta, čeka.

Postavljanjem kamera, čitanjem karata i osmatranjem divljači u večernjim i jutarnjim časovima, učenici se spremaju da po završetku škole odgovorno ispunjavaju zadatke koji ih očekuju“, kaže nastavnik Milan Žarković.

Lovište „Južni Kučaj IV“ je poznato po svojoj tradiciji i ogromnom prostranstvu, a naseljavaju ga vrste kao što su vuk, ris i jelen. Ovaj prostor je takođe poznat po prašumi „Vinatovača“.

Lovište „Juhor“ predstavlja ostrvo u Pomoravlju, a nalazi se teritoriji opština Rekovac, Paraćin i Varvarin. Lovište je bogato srnećom divljači i divljom svinjom, a izgradnjom novih lovnih objekata i obezbeđenjem kvalitetnijih puteva, postaje prepoznatljivo na karti lovišta Srbije“, pojašnjava direktor gazdinstva Nenad Jevtić. 

Saradnja između ŠG „Južni Kučaj“ iz Despotovca i Šumarske škole iz Kraljeva traje nekoliko godina, a na ovaj način polako prerasta u tradiciju. Inače, tradicija školovanja kadrova iz oblasti lovstva i šumarstva u Kraljevu datira od 1899. godine, kada je osnovana Praktično-šumarska škola.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments