Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. april 2019.

U Srbiji je ove godine 225 miliona dinara obezbeđeno za nastavu koja će biti obogaćena digitalnim nastavnim sadržajima, a u planu je i formiranje učeničkih zadruga pri školama, najavila je pomoćnica ministra prosvete danas u Kraljevu

Pomoćnicu ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesnu Nedeljković i njene saradnike primio je danas, sa svojim timom, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je istakao da grad Kraljevo ima veoma dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je rezultirala brojnim aktivnostima i realizovanim projektima. I pomoćnica ministra pohvalila je ovu saradnju, zahvaljujući kojoj je Kraljevo danas bilo domaćin savetovanja posvećenog učeničkim zadrugama i preduzetništvu u OŠ „IV kraljevački bataljon“. Vesna Nedeljković je govorila i o izmenama osnova školskih programa:

- Kurikuralna reforma započeta je prošle godine uvođenjem novog nastavnog plana i programa u prvi i peti razred, a u septembru nas očekuje njegov nastavak za drugi i šesti razred. Svi učenici prvog razreda učiće i imaće digitalne sadržaje, svi učitelji proći će obuku, obezbeđeno je oko 225 miliona dinara za nastavne sadržaje. Sve škole će dobiti odgovarajuću opremu, veliki broj nastavnika budućeg petog i šestog razreda takođe će proći obuke, a oprema će stići u međuvremenu. Imaće potpuno savremenu nastavu upotrebom digitalnih nastavnih sadržaja – istakla je Nedeljković, pohvalivši se da u oblasti digitalizacije obrazovanja Srbija konačno služi kao primer dobre prakse drugim zemljama.

Prema njenim rečima, otvaranje učeničkih zadruga u školama Srbije deo je šireg plana, vezanog za model celodnevne nastave.

- One su zamišljene tako da decu vrate temeljnim vrednostima, da ih nauče radu, druženju i zadrugarstvu. Plan je da prihod koji će, eventualno, ostvarivati u okviru te zadruge, bude upotrebljen na korist dece i roditelja, da udžbenici i ekskurzije budu jeftiniji. Ukoliko na taj način promenimo svest đaka, mnogo lakše ćemo shvatiti šta je to primenljivo znanje, koje je u ovom trenutku najvažnije za njihova buduća zanimanja i profesije kojima će se baviti, a kojima u ovom trenutku možda ni ne znamo imena - kazala je pomoćnica ministra prosvete koja je posle prijema kod gradonačelnika, u OŠ „IV kraljevački bataljon“ otvorila savetovanje o učeničkim zadrugama i preduzetništvu.

Gradonačelnik Kraljevo istakao je u razgovoru da Kraljevo želi da postane prepoznatljivo u oblasti obrazovanja i da radi da to i ostvari:

- Imali smo veliku pomoć ministarstva, naročito u poslednje dve godine. Rekonstruisali smo i dogradili zgradu Osnovne škole u Adranima, izgrađena je potpuno nova sportska sala u Domu učenika srednjih škola, a očekuje nas izgradnja nove zgrade Osnovne škole „Sveti Sava“, ali i investicije u oblasti energetske efikasnosti u Elektro-saobraćajno tehničkoj školi „Nikola Tesla“, izgradnja fasade Gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole u Kraljevu – rekao je Terzić, podsetivši da se prilikom posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića Kraljevu rodila ideja o novom centru na Goču za najtalentovanije učenike iz Kraljeva, Raškog ali i susednih okruga, sticati nova znanja iz fizike, hemije, matematike, biologije.

Terzić je ocenio da sve to pokazuje da deca počinju da uče na drugačiji način:

- Učenje postaje celodnevno, deca razvijaju preduzetništvo od najnižih razreda osnovne škole i nadam se da će to doprineti razvijanju preduzetništva u starijim generacijama i da će sve više mladih ljudi započinjati sopstvene biznise, a ne želeti da rade isključivo u državnoj službi.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments