Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. april 2019.

Dodatna sredstva grad je izdvojio izbog nepredviđenih radova i grešaka projektanta; kašnjenje radova dovodi u pitanje održavanje velikih sportskih događaja tokom leta, ali nadležni veruju da će stadion do tada - biti završen

Članovi Gradskog veća danas su na hitnoj sednici razmatrali samo jednu tačku i doneli odluku da iz tekuće budžetske rezerve bude izdvojeno 16,5 miliona dinara za finansiranje nepredviđenih radova na rekonstrukciji i izgradnji atletskog stadiona u Kraljevu.

Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta obrazložio je izdvajanje dodatnih sredstava rečima da je, pred kraj prošle godine bilo jasno da tokom sanacije atletskog stadiona „tribine nisu bile konstruktivno tretirane“, zbig čega su angažovani stručnjacu Građevinskog fakulteta iz Niša sa Katedre za beton za projekat sanacije i konstruktivne rekonstrukcije tribina, koje kada su rađene nisu seizmički proračunate i pokazale su dosta oštećenja tokom radova ispod tribina.

Osim toga, dodao je, postoji i greška projektanta koji je za 20 centimetra omašio kotu terena, koju je postavio:

- Zbog toga smo morali sve to da nadomestimo dodatnim nasipanjem, jer je kota za 20 centimetara viša u odnosu na nacrtano u projektu. Zato se javila potreba za naknadnim radovima koji nisu mogli da budu ugovoreni – pojasnio je Nestorović, dodajući da grad danas mora da se obrati Ministarstvu privrede (koje je sufinansijer ovog projekta) sa izjavom gradonačelnika da je Kraljevo obezbedilo dodatna sredstva.

Sledeća adresa je Uprava za javne nabavke, koja treba da odobri, ili ne, naknadne radove.

- Malo je dovedeno u problem i samo održavanje juniorske Balkanijade, ali danas dolazi u posetu Slobodan Branković iz Atletskog saveza Srbije, koji je rekao da će se u punom kapacitetu angažovati i on, i Atletski savez da sve bude spremno za ovo takmičenje – kaže Nestorović.

Ovakve stvari se, nažalost, često dešavaju u građevini, dodao je on, napominjući kako očekuje da naredne nedelje stigne pozitivan odgovor iz Uprave za javne nabavke i da se nada da će radovi vrlo brzo biti nastavljeni.

- Iako je zvanično rok za izvođenje istekao, izvođač je u roku, jer su radovi zasutavljeni. Izvođač trenutno izvodi samo ugovorene radove, a posle odgovora Uprave za javne nabavke, biće odblokiran rad izvođača radova, pa će ponovo teći dani „iz roka“- naveo je Nestorović.

Izdvojenih 16,5 miliona dinara, prema njegovim rečima, uklapa se u okvire koje zakon dopušta za viškove radova i za nepredviđene radove.

Glavni projekat rekonstrukcije i izgradnje atletskog stadiona u Kraljevu uradilo je preduzeće GR Sport iz Sremske Mitrovice, a za tehničku kontrolu bio je zadužen biro za projektovanje Elgrad, takođe iz Sremske Mitrovice.

- Već 15-ak dana preduzeće „Kej“ Valjevo koje je na čelu konzorcijuma izvođača radova ne radi u punom kapacitetu, već samo nesporne radove: postavljanje ograde i završetak potpornog zida, ali dalje ne smeju da rade dok Uprava za javne nabavke ne da svoje mišljenje – reči su Nestorovića.

On je rekao da je, zbog kašnjenja radova kontaktirao rukovodstvo Atletskog saveza Srbije, kojima je postavio pitanje da li treba tražiti rezervnu varijantu zbog velikih sportskih događaja kkoji su već zakazani za jul i avgust ove godine:

- Direktor Slobodan Branković rekao je da mu ne pada na pamet da traži rezervnu varijantu i da će se Atletski savez angažovati da sve bude odrađeno na vreme.

Pored juniorske Balkanijade 13. jula, na atletskom stadionu u Kraljevu 7.jula trebalo bi da bude održan Kup Srbije, a 25. avgusta - Prvenstvo Srbije, na kojem će nastupati Ivana Španović i drugi naši poznati atletičari.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Branko

  Gost - Branko

  Nemas ti decko vezea ...brukate ime grada na svakom mestu.
  • Ime: Branko
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Da, kod nas se prečesto događaju razne gluposti i nepredviđeni troškovi u građevini, da li zbog nestručnosti ili lopovluka, pitanje je !?
  • Ime: Stanar
 • Gost - Lopovi

  Gost - Lopovi

  B
  I
  U
  • Ime: Lopovi