Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. april 2019.

Evo zašto je takav status dobio objekat izgrađen pre 86 godina za stanovnike katoličke veroispovesti iz Francuske, Nemačke i zapadnih delova tadašnje Jugoslavije, koji su radili u Vazduhoplovno-tehničkom zavodu u Kraljevu

Vlada Srbije odlučila je da rimokatolička crkva Svetog Mihaela Arkanđela sa Župnim domom u Kraljevu dobije status spomenika kulture.

Crkva je sagrađena 1933. godine za potrebe velikog broja stanovnika katoličke veroispovesti iz Francuske, Nemačke i zapadnih delova Kraljevine Jugoslavije, koji su se doselili u Kraljevo, radi angažovanja u novoformiranom Vazduhoplovno-tehničkom zavodu.

"Kao reprezentativni primer gotske sakralne arhitekture velike umetničke i istorijske vrednosti, ovaj verski objekat zaslužio je status spomenika kulture", navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

O zanimljivoj istoriji ovog objekta čitajte u našem ranijem tekstu na linku KATOLIČKA CRKVA U KRALJEVU

meseca posle zemljotresa u Kraljevu, zvaničnici Vatikana i katoličke humanitarne organizacije "Karitas", gradu na Ibru poklonili pomoć za sanaciju posledica zemljotresa: 20.000 evra, kao direktnu pomoć Svete stolice, a ostalih 50.000 evra je prikupljeno preko "Karitasa" i ,prema tadašnjem ugovoru, utrošeno je za hranu i građevinski materijal.                          

Na osnovu opsežnih istraživanja, tada je procenjeno da sama katolička crkva statički nije u velikoj opasnosti, kao što se smatralo pre toga, pa je katolička zajednica odlučila da pre svega, pomogne drugima, a katolička crkva u Kraljevu godinama je čekala obnovu, sve dok uoči katoličkog Božića u decembru 2018. nije održana prva misa u obnovljenom hramu.

Prema popisu iz 2011. godine u Kraljevu živi 303 građana katoličke veroispovesti, ali se smatra da ih je znatno više.

                 M. M. D.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments