Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. april 2019.

Zbog usitnjenih poseda, stare mehanizacije i nestalnih otkupnih cena, u Kraljevu nema mnogo poljoprivrednika koji uzgajanjem povrća zarađuju za život; rešenje je možda u podizanju plastenika, ali se retko ko odlučuje na tu vrstu proizvodnje

Gazdinstvo Vulovića iz Žiče u 24 plastenika, na više od hektara zakupljenih oranica, uzgaja povrće. Podizanje plastenika i postavljanje sistema za zalivanje koštalo ih je oko 30.000 evra.

 "Posao je bio nesiguran, ali smo krenuli, prvo sa jednim (plastenikom), onda sa dva, pa sa tri", kaže Danica Vulović. "Da nismo zadovoljni, ne bismo radili. Ali, u svakom slučaju, posao je ogroman, obaveze velike, često se zaborave i odmori."

Kosta Vulović kaže da mrtve sezone gotovo i nema:

"Zadnja berba je somborka i crvena paprika koja se završava negde krajem novembra. Već početkom januara počinje priprema za novu sezonu. Sadi se krompir, rasad."

Mladi krompir, koji dostiže najbolju cenu na tržištu, već ubiraju. Prodajom krompira pokrivaju, kažu, veliki deo celokupne plasteničke proizvodnje. Nemaju problema ni sa otkupom ostalog povrća, kaže Kosta:

"Svi kukaju na prodaju, na plasman, nama je problem da to proizvedemo. Znači sve što proizvedemo, mi i prodamo. Ipak, najveći problem je što nema radne snage. To se sve svodi na mene, ženu i starijeg sina."

Manjak sezonaca, celogodišnji rad, skupo osiguranje plastenika i velika ulaganja, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi, za sada koče mnoge povrtare da krenu putem Vulovića.

Oni koj se osmele, mogu da konkurišu za subvencije države koje, po rečima Nenada Nešovića, iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kraljevo, obuhvataju podizanje plastenika, zamenu folija, nabavku sistema za navodnjavanje:

"Praktično, tim podsticajima ostvaruju negde do polovine iznosa investicija."

Savetodavne službe Ministarstva poljoprivrede registrovanim gazinstivima nude pomoć i u prikupljanju dokumentacije i izradi zahteva za subvenciju.

pripremili: Nemanja Jakovljević i Nikola Sanader

izvor: RTS

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments