Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

2. maj 2019.

U vreme kada se obrazovanje u javnosti doživljava kao područje kojim vladaju negativne pojave, priredba đaka jedne kraljevačke osnovne škole razbija predrasude i pruža veselu i inspirativnu sliku 

Još jedan Dan škole i još jedna generacija osmaka“ -  replika je iz filma „Milenijumska generacija“, kojim je pre četiri godine obeležen najznačajniji dan u godini OŠ „Živan Maričić“ iz Žiče.  Tada su kreativni učenici i nastavnici postavili nove standarde u oblasti školskog stvaralaštva.

Za ovogodišnji Dan škole realizovali su još jedan sjajan projekat istim povodom i na istom nivou - u Kraljevačkom pozorištu su izveli pozorišnu predstavu „Sa vedre strane katedre“.

U ovoj originalnoj pozorišnoj predstavi, za koju je scenario i režiju radio profesor srpskog jezika Danilo Spasojević, više od sto predškolaca, učenika i nastavnika pokazuje svoje glumačko, pevačko i plesačko umeće.

Teme su izabrane iz školske svakodnevice, ali su obrađene na duhovit i zanimljiv način. U vreme kada se obrazovanje u javnosti doživljava kao područje kojim vladaju negativne pojave, ova priredba razbija predrasude i pruža veselu i inspirativnu sliku škole.

Umetnička vrednost predstave gradi se na inovativnom pristupu tematici, neočekivanim obrtima i lucidnim replikama, koje su mladi glumci sa lakoćom rasipali po sceni.

Prikazujući oblasti medija, sporta, muzike, nauke, umetnosti i mode, učenici su izgradili ličnu prepoznatljivost i dokazali kakvim izvođačkim talentom raspolažu.

Bina je sve vreme vrvela od šarenih kostima, elegantne koreografije, smešnih zapleta, razdraganih glasova. Muzika i lingvistika, košarka i nauka, vremenska prognoza i reklame – mogu zajedno ako se dobro rasporede.

Ozbiljne stvari, kao što su elektronski dnevnik, školske obaveze i završni ispit, imaju vedriju stranu, a glumci su je dočarali do sitnih detalja.

Režiranje ove pozorišne predstave je donelo inovacije u svet školske pozornice. Na bini je bio postavljen veliki ekran, preko koga je, u svrhu simuliranja televizijskog prenosa uživo, emitovana slika sa pozornice, na kojoj se nalazio kamerman.

Na taj način publika je gledala glumce pred sobom, ali i na velikom ekranu, jer je „po želji glavnog urednika“ televizijska emisija trebalo da se realizuje direktno iz hola OŠ „Živan Maričić“.

Malo je reći da je publika bila oduševljena i da su spontani aplauzi sve vreme pratili radnju na sceni, dajući najbolju potvrdu koliko je ovaj projekat označio iskorak u svakom smislu.

I ovaj Dan škole je bio prilika za spektakl, a daroviti učenici i nastavnici su pokazali kako se u školskim okvirima može napraviti pravo umetničko delo.

Snimak pozorišne predstave SA VEDRE STRNE KATEDRE možete pogledati na linku

.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments