Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. maj 2019.

Zaljubljenici u prirodu iz svih krajeva Srbije i danas su, uprkos sve do pre dva dana lošoj vremenskoj prognozi, imali divan dan za uspon na Stolove, u carstvo narcisa i divljih konja, a ni popodnevna kiša na samom kraju nije ih iznenadila

Tradicionalna republička turističko-sportsko-rekreativna manifestacija „Narcisu u pohode” na planini Stolovi danas je održana 63. put u organizaciji Planinarsko smučarskog društva „Gvozdac“. Godinama je ova manifestacija, koja se na planini pored Kraljeva održava svakog maja, bila poznata pod nazivom «Berba narcisa», ali u međuvremenu je podignuta ekološka svest doprinela promeni njenog imena. Novi naziv «Narcisu u pohode» podrazumeva da je manifestacija namenjena zaljubljenicima u prirodu, planinu Stolovi sa najvišim vrhom od 1.375 metara i da ovaj divni cvet treba da raste na planinskim livadama, a ne da posle izleta u prirodu završi u kuhinjskim vazama. Ove godine je onih koji su uživali u prirodi i u potrazi za nacisima bilo, kako se procenuje, oko hiljadu.

Pogledajte kadrove današnjeg silaska učesnika manifestacije "Narcisu u pohode" sa Stolova: 

Planinarima su na raspolaganju bile dve staze, u zavisnosti od kondicije učesnika. Duža staza je duga 21 km, sa 1000 metara uspona. (Kamenica-Orlovac-Ravni sto-Nilovska previja-Usovica 1375 mn)-Ravni sto-Orlovac-Debelo brdo-Brezna).

Oni slabije kondicije na Stolove su se popeli stazom dužine 11 ilometara sa 700 metara uspona (Kamenica-Orlovac 938 mnv-Debelo brdo-Brezna). Kod nekadašnje osnovne škole u Brezni (sada planinarski dom «Zorica Gizdavić») bio je obezbeđen pasulj za učesnike. I planinska majska kiša koja je ispratila silazak sa Stolova većine učesnika, nekako je bila deo sastavni deo uspomena koje će zaljubljenici u prirodu poneti sa današnjeg izleta.

Prema legendi, narcis je cvet koji ima prirodno, umetničko i mitološko značenje. Ime je, kažu, dobio po mladiću iz grčke mitologije Narcisu. Lep, ali hladan, nije hteo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho. Ona je umrla zbog neuzvraćene ljubavi, a Narcisa, koji je bio zaljubljen u svoj odraz na površini jezera, Bogovi su prokleli. Stalno je pokušavao da zagrli sebe, da poljubi usne koje mu se primiču. Sve se više razočaravao i patio, jer je shvatio da je to nemoguće. Nakon što je prvi put doživeo gubitak i tugu, Narcis je umro, a oni koji su tražili njegovo telo - pronašli su samo lep cvet i nazvali ga po njemu. 

Planinari su i danas na padinama Stolovima mogli da vide divlje konje, a osim narcisa, uživali su i raznobojnosti cvetova viole,lincure,šeboja, perunike.

PSD „Gvozdac“ u organizaciji manifestacije pomogli su grad Kraljevo, Planinarski savez Srbije, Vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, JP „Srbijašume“, Dom zdravlja Kraljevo, Društvo guslara Žiča, Udruženje „Bennem“...

foto: Aleksandar Lazović, PSD „Gvozdac“

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Рада

    Gost - Рада

    Акција никад није имала назив "Берба нарциса", увек је била "Нарцису у походе" и ПСД Гвоздац се тако односи према овом лепом цвету.
    • Ime: Рада