Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. maj 2019.

Kraljevačko udruženje medicinskih sestara i tehničara, na svečanoj akademiji organizovanoj povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, dodelilo je nagrade najboljim timovima i pojedincima iz Doma zdravlja i bolnice ''Studenica''

Još je Florens Najtingejl, čije se ime vezuje za najsvetlije stranice medicinske nege bolesnika, smatrala da su za dobro funkcionisanje sestrinstva najvažnija dva uslova: dobro poznavanje nege bolesnika kao specifične medicinske veštine i visoka moralna zrelost medicinske sestre. Zbog njenog rada na uspostavljanju osnova za nastanak i razvoj sestrinstva, 12. maj se slavi kao međunarodni dan medicinskih sestara. Florens je govorila sedam jezika i sa velikom ljubavlju i znanjem brinula o bolesnima i ranjenima. Reforme i mere koje je ona uvela u sanitetsku službu se i danas sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka.

Vodeći se ovim principima, Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kraljevo dodelilo je danas nagrade najboljim timovima i pojedincima iz Doma zdravlja i Opšte bolnice ''Studenica'', koji su svojim radom dali najveći doprinos razvoju savremenog sestrinstva u protekloj godini.

Stanimirka Vasić, predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kraljevo, istakla je da je posao medicinske sestre težak i pun izazova i da su sestrama i tehničarima potrebni znanje, veštine i neprekidno usavršavanje.

- One vole ljude, vole ljudski život. Za nas ne postoje praznici, ostavljamo svoju da bismo lečile drugu decu, negujemo bolesne, najčešća smo podrška posrnulim i iznemoglim, onima koji znaju da cene našu profesiju, a mnogo je onih koji to znaju, jer prvi kontakt sa zdravstvom imaju preko nas – rekla je Vasić.

Danas su nagrađeni: Patronažna služba iz Doma zdravlja Kraljevo, Sestrinski tim Koronarne jedinice (Internistički odsek OB ''Studenica''), Sestrinski tim Dečje hirurgije (Hirurški odsek OB ''Studenica'').

Ivana Rašković iz Službe za plućne bolesti proglašena je za najbolju medicinsku sestru. Ivani, strukovno medicinskoj sestri koja ovaj posao radi već 24 godine, priznanje godi posebno zato što dolazi od kolega – medicinskih sestara i tehničara.

- Svakako, velika čast, biti najbolji među jednakima, ali je i velika odgovornost da nastavimo ovim putem u cilju razvoja sestrinske profesije i prenošenja dugogodišnjeg iskustva na mlađe koleginice – poručila je Rašković.

Danas su uručene i zahvalnice za uspešnu prezentaciju nagrađenih radova na II Kongresu Unije udruženja medicinskih sestara i tehničara: Vesni Ćebedžiji (Služba za očne bolesti), Aleksandru Bežaniću (Služba ortopedije), Nemanji Todoroviću - Služba urgentnog prijema.

Posebna zahvalnica uručena je profesorki Lidiji Spaski, koja je sa horom OŠ ''IV kraljevački bataljon'' bila deo svoh dosadašnjih akademija.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments