Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. maj 2019.

Ministarstvo prosvete oglasilo se o slučaju vaspitača Doma učenika srednjih škola u Kraljevu, koji je zbog zdravstvenih problema premešten na drugo radno mesto, ocenjujući da je uprava Doma postupila u skladu sa zakonom, ali...

U Domu učenika srednjih škola u Kraljevu krajem prošle godine dogodilo se vršnjačko nasilje, zbog čega je jedan učenik isključen iz doma. Tada je pokrenuta procedura protiv službenih lica, od vaspitača do direktora doma, u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti zaposlenih. To je, između ostalog učinjeno i protiv profesora-vaspitača Gorana Bulatovića. Tokom procedure Bulatović je tražio status invalida druge kategorije od inspekcije rada, što mu je i odobreno. Na taj način više nije mogao da obavlja funkciju profesora-vaspitača u domu sa grupom, jer nije u mogućnosti da radi tokom noći i prekovremeno, pa mu je ponuđen posao  u domskoj administraciji sa istom platom.

Nakon toga, pre nekoliko dana jedan broj bivših učenika i stanara Doma učenika u Kraljevu uputio je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću protestno pismo u kojem je iznet zahtev da se vaspitač Goran Bulatović vrati na svoje radno mesto. U pismu i peticiji podseća se i da „vršnjačka nasilju u Domu nisu prestala, da je jedino vaspitač Bulatović uvek ukazivao na “čudna“ dešavanja u Domu i da je to, izgleda, možda pravi razlog njegovog premeštanja na drugo radno mesto“.

Na društvenim mrežama jutros se pojavila i objava da je Goran Bulatović započeo štrajk glađu zajedno sa učenicima iz svoje vaspitne grupe, pa se o celom slučaju danas oglasilo Ministarstvo prosvete saopštenjem u kojem se navodi da se „danas vaspitna grupa profesora-vaspitača Gorana Bulatovića, koji je zbog zdravstvenih problema premešten na administrativne poslove u istom domu, solidarisala sa svojim vaspitačem i zatražila da im gospodin Bulatović ostane pedagoški rukovodilac grupe“:

S obzirom na to da je vrsta posla profesor-vaspitač u domu takva da on mora da ima i noćne smene, Bulatoviću je ponuđen posao u administraciji doma, sa istom platom, odnosno koeficijentom. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je sugerisalo i da Bulatović nastavi da i dalje održava vaspitni kontakt sa decom iz doma. Smatramo da je to važno jer je uloga vaspitača, kao drugog roditelja, veoma značajna, čvršća i potpuno drugačija od one koju ima redovan profesor koji drži čas.

Kako to deci nije objašnjeno na pravi način, već im je rečeno da gube vaspitača, smatramo da je došlo do izvesne manipulacije decom. 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se potruditi da nađe najbolji način da gospodin Bulatović ima izvesne pedagoške kontakte sa budućim profesorom-vaspitačem koji će da ga nasledi, kao i sa decom u domu. Istovremeno, moraće da prihvati da radi administrativne poslove koje, zbog svog zdravstvenog stanja, jedino može i da radi.

Uprava doma je postupila u skladu sa zakonom i procedurama, ali je mogla da ima više pedagoškog senzibiliteta kada je reč o Bulatoviću i njegovoj vaspitnoj grupi.

S obzirom na to da direktor Doma učenika srednjih škola u Kraljevu ispunjava uslove za penziju, kao i da su se u toj ustanovi već dogodila dva incidenta za redom, biće pokrenuta procedura za izbor novog direktora“, ističe se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments