Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

15. maj 2019.

Predeli planine Čemerno, na kojoj učenici Šumarske škole iz Kraljeva pomažu izgradnju reprocentra za evropskog jelena u selu Savovo, danas su prekriveni belim snežnim pokrivačem

Temperatura u Srbiji danas nigde nije u minusu, a više, kako kažu meteorolozi - nema opasnosti ni od obilnih kiša. Ipak, ima snega koji je padao prošle noći na Zlatiboru, Kopaoniku, u Novoj Varoši i na Pešterskoj visoravni i zadržao se na tlu, pa ga na Zlatiboru ima sedam, na Kopaoniku osam, u Sjenici dve centimetra, a ima ga i na planini Čemerno. Ove fotografije prolećnog, snega u maju, napravljene su jutros na Čemernu,gde učenici kraljevačke Šumarske škole pomažu izgradnju reprocentra za evropskog jelena u Savovu, zajedno sa Lovačkim udruzenjem iz Kraljeva.

 

Čemerno se nalazi na levoj strani reke Ibar, severno od manastira Studenice.

Najveći deo planinskog temena Čemerna je pod gustom šumom, ali na pojedinim delovima grebena ima manjih ili većih travnatih proplanaka, sa stočarskim kolibama. Zapadnim delovima planinskog temena Čemerna vodi slabiji kolski put, koji se zatim temenima kose spušta na severu ka selima Tolišnici, u gornjem delu sliva Borošnice, u rejon sela Savovo (zaseok Ponore), i ka Magliču, u dolini Ibra. Mnogo je više stočarskih koliba na južnoj strani Čemerna i one se dižu visoko uz planinske strane iznad kuća sela Savovo i Đakovo. Ova gotovo nepoznata planina izuzetne lepote zanimljiva je ljubiteljima očuvane prirode i avanture.

fotografije: Boris Savić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments