Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. maj 2019.

Mališanima vrtića „Ratarska kapija“, doktorke specijalisti dečje preventivne stomatologije iz kraljevačkog Doma zdravlja, na zanimljiv način otkrile su važnost očuvanja zdravlja zuba kako bi im - što duže trajali

Nedelja zdravlja usta i zuba tradicionalno se obeležava u trećoj nedelji maja od 1991.godine. Ovogodišnja, 29. po redu kampanja ima slogan „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“. Dom zdravlja Kraljevo obeležio je Nedelju zdravlja usta i zuba u vrtiću „Ratarska kapija“, zajedno sa saradnicima PU „Olga Jovičić Rita“, Crvenim krstom Kraljevo i Zavodom za javno zdravlje Kraljevo.

Cilj obeležavanja Nedenje zdravlja usta i zuba jeste informisanje, sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinca u vezi sa očuvanjem i unapređenjem zdravlja usta i zuba populacije, a posebno dece i mladih. Oboljenja usta i zuba, karijes i parodontopatija veliki su zdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Dom zdravlja Kraljevo tj. Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu tradicionalno obeležava Nedelju zdravlja usta i zuba. Ove godine, u vrtiću „Ratarska kapija“ mališanima je kroz zanimljiv sadržaj objašnjeno kako se od ranog uzrasta održava oralno zdravlje. O tome su govorile Violeta Karović, Olgica Lešević, Ksenija Anđušić Milosavljević, Suzana Pavlović i načelnica dr Dragana Premović, specijalista opšte stomatologije.

Slogan kampanje „Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“ ukazuje da mere zaštite zuba treba sprovoditi tokom čitavog života počevši i pre nicanja zuba tj.tokom trudnoće.

- Veliki je značaj porodice u formiranju zdravih stilova života i aktivnom odnosu prema očuvanju oralnog zdravlja. Mnoga istraživanja pokazuju da su znanje i navike roditelja u vezi sa oralnom higijenom povezane sa očuvanjem oralnog zdravlja dece. Posebno značajna ciljna grupa za preventivni rad su trudnice i deca predškolskog i školskog uzrasta -. rekla je dr Suzana Pavlović, specijalista dečje preventivne stomatologije.

Glavni faktori rizika, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola i nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera doprinose razvoju bolesti usta i zuba. Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su održavanje adekvatne higijene koja podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče, kao i posle svakog obroka i korišćenje konca za zube, zatim redovne posete stomatologu, uklanjanje zubnog kamenca, primena fluorida, smanjenje unosa šećera, izbalansirana ishrana, prestanak pušenja, korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, štitnik za zube) i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju i bezbedno fizičko okruženje.

                 Anđelka Planojević, PR Doma zdravlja

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments