Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. maj 2019.

Dvadesetak sala za venčanja i proslave u Kraljevu rezervisane su do kraja godine, ali nema konobara koji odlaze da rade na crnogorsko ili hrvatsko primorje gde mesečno mogu da zarade od 800 do 1.000 evra

Svadbe u Kraljevu i okolini budući bračni parovi, umesto, kako je to uobičajeno, vikendom, ovog proleća primorani su da organizuju i radnim danima. Sve je odavno rezervisano, u dvadesetak sala i restorana na području Kraljeva i okoline pogodnih za velika slavlja, poput proslave punoletstva ili navršenih 60 godina života, što uglavnom slave povratnici iz inostranstva, prihvatajući običaje zemalja gde su na privremenom radu. Ugostitelji ulažu u podizanje takvih objekata, i to je, kažu, dobar biznis, ali imaju nevolja – nema dovoljno ugostiteljskih radnika: kuvara, konobara, servirki, šankera...

Svi odoše na crnogorsko i hrvatsko primorje i ne samo u primorske gradove već i unutrašnjost, recimo Hrvatske. Razlog su, naravno, zarade, jer umesto ovdašnjih tri-četiri stotine evra mesečno konobar tamo može da zaradi od osamsto do hiljadu evra, plus besplatan stan i hrana, a kuvari i znatno više. Zato, kad me slavljenici koji bi da organizuju svadbe u mom restoranu često pitaju: „Kakvi su vam konobari”, zbog pomenute situacije primoran sam da najčešće odgovorim: „Takvi kakve nađem” – objašnjava nam jedan ugostitelj koji ne bi da mu pominjemo ime, jer još dodaje da se čak i pojedine kolege bave posredovanjem zapošljavanja ovih radnika izvan Srbije.

Proverili smo i u ovdašnjoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja i dobili objašnjenje da stvarno nema kuvara i konobara koji su se za to zanimanje školovali, a čekaju posao. Ima, istina, onih koji imaju takve diplome, ali žele da rade druge poslove. Zato se služenja gostiju prihvataju ekonomski tehničari, trgovci, oni sa ubrzano završenim konobarskim kursevima...

Sve veća potražnja za ugostiteljskim salama i restoranskim prostorom za svadbe u Kraljevu, nažalost, ne znači i povećanje broja sklopljenih brakova. U matičnoj službi gradske uprave u Kraljevu doznajemo da se ovde godišnje prosečno venča oko pet stotina mladih parova, najviše po stotinu mesečno u proleće i jesen. To je približno isti broj u poslednjih pet-šest godina, kao i, nažalost, činjenica da se više od polovine njih razvede.

Otkuda onda više svadbenih veselja u restoranima? Od ugostitelja doznajemo da je u pitanju sledeća računica mladih parova: veselje o trošku gostiju i ostatak poklona u novcu, dobrodošlog za početak bračnog života.

Vlasnici sala i restorana su nam detaljno objasnili da se u poslednje vreme, umesto posuđa, posteljine, vagice i sličnih stvari, danas na svadbama uglavnom uručuju koverte, pokloni u novcu. Tako mladenci dobiju svotu potrebnu za plaćanje ugostiteljskih usluga, hrane, pića i muzike, ali im najčešće i preostane par hiljada evra za svadbeno putovanje ili bezbrižniji početak zajedničkog života. Zato je povećan broj onih koji se venčavaju uz svadbu, u restoranima. Interesantno je i da posle prvog pitanja (ima li u sali za venčanje slobodan termin za njihovo veselje) budući mladenci se odmah interesuju da li objekat poseduje i sef.

tekst i foto: M. Dugalić

izvor: "Politika"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments