Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. maj 2019.

Članice udruženja Fenomena danas su, uz stav da svaka situacija nasilja ima izlaz, građanima Kraljeva delile pamflete u cilju promocije usluga SOS službe i novog, licenciranog SOS telefona na koji mogu da računaju sve žene žrtve nasilja

Udruženje „Fenomena“ osnovano je 2006. godne, a od 2007. godine u Kraljevu postoji SOS telefon kao jedna od njihovih usluga za podršku žrtvama porodičnog nasilja. Za  to vreme imali su više od 6.000 poziva žena koje su bile žrtva porodičnog nasilja, a 15. januara ove godine, SOS služba u okviru udruženja „Fenomena“, dobila je licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Time je SOS telefon u Kraljevu postao licencirana usluga SOS zaštite.

- Imamo jedan od šest licenciranih SOS telefona koliko ih ima u čitavoj Srbiji, a danas smo na Trgu srpskih ratnika ovom akcijom prvenstveno želele da promovišemo novi broj telefona SOS službe, sa kojim je razgovor besplatan, iz bilo koje fiksne ili mobilne mreže da neko zove – pojasnila je Dragana Veljović iz udruženja „Fenomena“.

Ona je pozvala sve žene koje su žrtve porodičnog nasilja da naprave korak do mogućeg rešenja svog problema pozivanjem broja 0800 35 00 36. Osim ove podrške koja se sastoji u pružanju psihološke ili pravne pomoći, postoje i usluge ličnih konsultacija.

SOS telefon radi svakog radnog dana od 14 do 18 časova, a lične konsultacije, koje se zakazuju na ovaj broj telefona, dogovaraju se da bude u vreme koje odovara korisnicama.

- Do ličnih konsltacija dolazi ako procenimo da za to postoji potreba, postoji i pravna pomoć, a osobe kojima je potrebna pomoć advokata mogu da računaju na dve advokatke kancelarije Dalibora Dimitrijevića i Jasne Kolaković. Postoje i grupe samopomoći za žene koje su žrtve porodičnog nasilja – kaže Veljović.

Za formiranje ove grupe neophodno je da se skupi po 10 žena, a rad u grupama traje po 12 nedelja.

Ova akcija trebalo je da bude održana prošlog vikenda, na Dan borbe protiv femicida u Srbiji (18.maj), ali kako Dragana Veljović ističe, ona iz proceduralnih razloga nije održana (zahtev Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta trebalo je da bude upućen pet dana ranije, a kako to nije bio slučaj, nisu imale dozvolu). Sada su, kaže, na vreme poslale zahtev, ali opet nisu dobile odobrenje da štandom zauzmu deo Trga srpskih ratnika pored Spomenika poginulima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

- Odgovoreno nam da je zauzeće centranog gradskog trga moguće samo po njegovom obodu, a ne i u neposrednoj blizini spomenika kako smo mi ucrtale u priloženoj skici. Rukovodile smo se nedavno održanom akcijom jedne škole koja je imala štand baš na tom mestu, što nas navodi na zaključak da nismo dovoljno podržane od strane grada Kraljeva, koji ove godine nije podržao ni predlog za sufinansiranje našeg projekta – smatra Dragana Veljović.

U SOS službi rade konsultantkinje koje podržavauj korisnice da pronađu rešenja koja njima najviše odgovaraju za zaštitu od nasila i tempom koji odgovara korisnicama. Sve žene koje pozovu SOS telefona mogu da računaju na poverljivost  i anonimnost, jer ne moraju da se predstave, a razgovori se ne snimaju.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments