Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. maj 2019.

Zbog preplitanja nadležnosti raznih organa, stanovnici nekih delova Kraljeva noćima nemaju mira, jer se, kada se ugostiteljski objekti zatvore, uglavnom mladi, obično okupljaju ispred prodavnica koje rade 24 časa

Iz nekoliko gradskih kvartova Kraljeva obraćali su nam se stanovnici žaleći se da zbog produženog rada kafića, objekata brze hrane, prodavnica koje rade danonoćno... Nemaju sna sve do jutarnjih sati. Uz to, tvrde, bezuspešno su se obraćali nadležnima, pa im je jedino preostalo da se obrate medijima, a slatko se naspavaju samo tokom zime i u vreme kišnih noći.

Gradska odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata predviđa rad kafića i kafana do ponoći, a vikendom sat duže. No, izuzetak su oni koji su registrovani kao densing ili kabare klubovi, gde se zabava odvija do tri sata posle ponoći. Duže radno vreme imaju i pojedini objekti brze hrane koji su, uz zloupotrebu odredaba pomenute odluke, registrovani kao pekare. Produženo radno vreme se, automatski odobrava i onima koji u svojim lokalima prijave porodična slavlja, pa to ugostitelji često, naročito preko leta, koriste. Tako ispada da se okupljanjem njihovih gostiju i bukom, tj. preglasnim razgovorima, smehom, muzikom do kasnih ponoćnih sati, unutra ili ispred objekata, zakonito narušava javni red i mir.

Koji organi su za tu oblast nadležni?

U gradskoj inspekciji od načelnika Srđana Bjelovića doznajemo da, što se tiče buke i eventualnog ograničenja radnog vremena, oni nemaju ingerencije.

Kada se neki trgovinski objekat registruje kao dragstor, to znači da će raditi danonoćno. Uistinu, mi kontrolišemo da li se neko pridržava radnog vremena, a što se tiče buke i točenja alkohola već pijanim ili maloletnim licima, o tome vam možda više mogu reći kolege iz republičke tržišne inspekcije – kaže Bjelović.

Ovde smo dobili i savet da se za eventualno ograničenje rada nekog objekta građani mogu obratiti novoformiranim stambenim zajednicama ili upravnicima zgrada, prijavom ili peticijom, zato što se vlasnik prodavnice u prostoru koji je deo te zgrade ne ponaša shodno kućnom redu, pa će, možda, vlast brže reagovati.

Posetili smo i kancelarije odeljenja republičke tržišne inspekcije i, takođe, smo doznali da ni oni za buku nisu nadležni, te su nas uputili na adresu komunalne policije.

Međutim, od komunalnih policajaca smo odmah upućeni na službenike Policijske uprave, uz objašnjenje da komunalci samo kontrolišu poštovanje radnog vremena, a da su za remećenje javnog reda i mira zaduženi policajci.

I sve se tako svodi na već ustaljenu praksu da, recimo, stanari zgrada u ovdašnjoj Ulici Vojvode Stepe gotovo svake tople noći, već nekoliko godina, zbog nesanice usled buke, u kasnim noćnim satima na smenu pozivaju dežurnu službu ovdašnje policijske uprave. Tu danonoćno rade dva marketa, odnosno dragstora. I kad se većina kafića zatvori, uglavnom mladi menjaju lokaciju, dolaze pred ove prodavnice i tu, ispred ovih objekata i duž trotoara ispod više stambenih zgrada stvara se pravi vašar. Stanovnici, istina, tvrde da policija interveniše redovno. Narušioci mira, uglavnom pod uticajem alkohola, najčešće bivaju kažnjavani opomenama. A vlasnici marketa ni opomenama, a trgovci u njima, shodno zakonskim propisima, ne bi smeli da prodaju alkohol, kako maloletnicima, tako i licima koja narušavaju javni red i mir. I tu su, kako za preduzetnika, tako i za odgovorno lice predviđene prilično visoke novčane kazne. No, nažalost, samo na papiru...

tekst i foto; Miroljub Dugalić

izvor: "Politika"

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Nikola

  Gost - Nikola

  Zabrani se prodaja alkohola posle 00 ili ranije i problem resen
  • Ime: Nikola
 • Gost - Uređena zemlja

  Gost - Uređena zemlja

  I, šta? Niko nije odgovoran, a Niko prima dooobru platu da bi za nešto bio odgovoran! Tužan li si, grade moj, sa svima onima koji se zovu Niko!
  • Ime: Uređena zemlja