Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. jun 2019.

Šta mediji rade dobro, a šta loše pišući o nasilju nad ženama i mogu li biti smanjene štetne posledice senzacionalističkog izveštavanja - teme su treninga koje je ovog vikenda za novinare organizovalo Udruženje "Fenomena" iz Kraljeva

U Vrnjačkoj Banji danas je završen trening za novinare »Izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju«, na kojem je učestvovalo 16 novinara i dopisnika najtiražnijih dnevnih novina u Srbiji i najčitanijih portala, kao i novinari nekoliko regionalnih medija. Rezultat bi trebalo da bude povećanje broja analitičkih tekstova o nasilju nad ženama i smanjenje štetnosti tabloidnog izveštavanja.

Edukacija organizovana za novinare i dopisnike redakcija: Alo, Blic, Večernje novosti, Informer, Kurir, Srpski telegraf, portala Espreso.rs, Telegraf.rs, Radio Beograd, Kontakt Plus, Televizija Vranje i PINK, deo je projekta "Moć promene" koji "Fenomena" realizuje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija za žene (UN Women) kancelarija u Srbiji, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Mediji daju neprocenjiv doprinost vidljivosti nasilja nad ženama, kaže voditeljka projekta u delu koji se odnosi na medije Radmila Vesković. Da nije medija, ne bi se znalo ni koliko žena strada u porodičnom nasilju, jer se u Srbiji još ne vodi statistika o femicidu. Evidentno je i da poslednjih godina u novinama, pa i u tabloidima, ima sve više analitičkih tekstova. Zato se kao glavni problem izdvaja senzacionalističko izveštavanje o događaju, a to je uglavnom ubistvo, jer drugi oblici nasilja teško dospevaju u medije.

-  U potrazi za senzacijom iznose se detalji iz privatnog života i skreće pažnja sa težine problema nasilja nad ženama. Želim da verujem da kolege novinari i urednici nenamerno šalju prikrivene štetne poruke. Na primer, ako nabrajaju ženine partnere, zapravo poručuju da je nedoličnim ponašanjem izazvala nasilje – kaže Vesković.

Ona ističe kako, navodeći izjave svedoka da je ubica bio fin i miran čovek, mediji poručuju da onda verovatno žena, žrtva, nije valjala. Jedna od polaznih teza ovog projekta je da su tabloidi i senzacionalizam realnost na medijskoj sceni Srbije, kao i u svetu i neće nestati preko noći. Zato treba sagledati mogućnost da se smanji štetan uticaj.           

- Sa kolegama novinarima otvorili smo pitanje - da li možemo nekako i senzacionalizam učiniti društveno korisnim? Smatram da donekle možemo. Na primer, time što će novinar u izveštaju jasno osuditi nasilje. Sada imamo situaciju da se u svim rubrikama može uočiti stav novinara, osim u rubrici Hronika! Šteta može biti manja i ako se u tekst dodaju korisni podaci: brojevi telefona službi za pomoć - SOS telefona, policijskog broja, sigurnih kuća, javnog tužioca - zatim traženjem odgovora od nadležnih, podsećanjem na neke zakonske odredbe, kao što je ona da je svako od nas dužan da prijavi nasilje, praćenjem "slučaja" do sudskog epiloga... Ima mnogo sadržaja koji bi mogli da smanje veliki jaz između urađivačke politike tabloida i interesa žena koje trpe nasilje – veruje voditeljka ovog projekta u delu koji se odnosi na medije.

Novinari i mediji koji učestvuju u ovom projektu do kraja godine objaviće više desetina analitičkih tekstova i radio i televizijskih priloga na temu nasilja nad ženama, uz poruku "Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 - 36". 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Snez

  Gost - Snez

  Bravo za Rajku
  • Ime: Snez
 • Gost - Snez

  Gost - Snez

  Bravo za Rajku
  • Ime: Snez