Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. jun 2019.

Crveni krst Kraljevo sada ima dva isušivača vazduha više – oni su donacija koju su ovoj organizaciji obezbedili aktivisti Lokalnog fronta, a oni opet ističu da su bili samo kanal između donatora i građana kojima je ta pomoć sada najpotrebnija

Nekoliko aktivista kraljevačkog Lokalnog fronta predali su danas donaciju - dva isušivača vazduha Crvenom krstu Kraljevo, preko kojih će građani moći da dobiju ove aparate na privremeno korišćenje.

Kraljevački Crveni krst trenutno ima više od 60 isušivača na terenu – koji nisu donacija, već ih je obezbedila nacionalna organizacija Crvenog krsta, a deo je obezbedila lokalna samouprava. Donacija dva isušivača vazduha su zaista sitna, ali u ovom trenutku prava pomoć onima koji svoje domove pokušavaju da dovedu u normalno stanje posle nedavnih poplava, kažu u Lokalnom frontu Kraljevo, ističući da nemaju nameru da od toga prave bilo kakvu svoju promociju, već da su bili „samo kanal za prikupljanje sredstava od donatora do građana i garant da će pomoć stići do onih kojima je najpotrebnija“.

- Stizala je pomoć različite vrste koju su poplavljenima uputili ljudi dobre volje iz cele Srbije, direktno, preko Tvitera ili preko internet platforme donacije.rs. Skupljali smo novac za pumpe, isušivače i za kućnu hemiju, ne i za hranu i odeču. Zahvalni smo svima i na pomoći za poplavljene, i na tome što su verovali da ćemo tu pomoć proslediti na pravo mesto – kaže Vladan Slavković, aktivista Crvenog krsta Kraljevo.

Oni imaju još četiri vatrogasne pumpe za iizvlačenje vode iz podrumskih prostorija, koje su donosili na teren tokom primarne sanacije objekata i dvorišta neposredno nakon poplava. Ove pumpe oni će donirati dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Bukovice, Kamenice, Vrbe i Vitanovca.

- To su vatrogasna volonterska društva koja oskudevaju u opremi i njima će ta pomoć dobro doći, a preostala novčana sredstva prikupljena u akciji posle poplava biće usmerena tamo gde se ispostavi da je neajsvrsishodnije, Gde če otići – biće objavljeno na našem sajtu, jer nam je transparentnost vrlo važna -  kažu u Lokalnom frontu..

Aktivista LF Vladimir Marović ističe da će do kraja sledeće nedelje biti sačinjen i finansijski izveštaj, kako bi svi mogli da imaju uvid u način trošenja prikupljenih sredstava:

- Iskustva posle poplava 2014. pokazuju da sistemska rešenja još uvek nisu pronađena, ali da solidarnost građana itekako postoji – rekao je Marović, dok je Predrag Voštinić svoj dolazak u prostorije Crvenog krsta ovim povodom iskoristio da dobrovoljno da krv.

Radmila Dobrić, sekretar Crvenog krsta Kraljevo zahvalila se na donaciji, u ime Crvenog krsta, ali i korisnika do kojih će ove sušilice doći.

- Postoji veliki pritisak, jer je brojnim domaćinstvima neophodna ovakva vrsta opreme. Pre pet godina poplavama su bile pogođene dve-tri mesne zajednice, a sada više od 50 MZ. Zato će i ove dve sušilice na poplavama pogođenom, a vrlo razuđenom terenu naći svoje mesto -  navela je Dobrić.

Isušivači vazduha zadržavaju se u jednom domaćinstvu po četiri – pet dana, kako bi svi mogli da dođu na red, kažu u Crvenom krstu i dodaju kako i sami ističu važnost prevencije na različite načine. Između ostalog – i predavanjima „Sigurnija zajednica – bezbednije škole“ na temu smanjenja rizika i posledica elementarnih nepogoda.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments