Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Jovana Dražinac

Koliko košta prosečna svadba u Kraljevu, ima li „skivenih" troškovo, šta mladence može neprijatno iznenaditi, koliko ranije je svadbu neophodno zakazati, odakle početi pripreme -- samo su neka od pitanja pre sudbonosnog „DA“

Brak je, šaljivo je govorio Duško Radović, „zajednica dvoje ljudi koji moraju da rešavaju probleme koje uopšte ne bi imali da nisu u braku“. Jedan od tih slatkih problema počinje još pre nego što dvoje stanu na ludi kamen, jer  - organizovati svadbu danas nije ni lako, ni jeftino, ali – buduće mladence nikako ne bi trebalo da obeshrabri.

Restoran kao polazna tačka

Jedna od prvih stavki, kada je organizacija svadbe u pitanju, jeste pronalaženje adekvatnog restorana. Ono što je specifično za Kraljevo, jeste relativno mali broj svečanih sala u odnosu na potrebe venčanja. Restoran je potrebno zakazati najmanje sedam-osam meseci ranije, ozbirom da su određeni restorani kaparisani do kraja 2020. godine. Cene ,,stolice" variraju od 12 do 50 evra, u zavisnosti od objekta i menija. Prosečna cena mesta za većinu restorana, kada je tzv. ,,osnovni meni" u pitanju (za koji se odlučuje najveći broj mladenaca) iznosi 14 do 17 evra. Većina vlasnika kraljevačkih restorana traži kaparu od 200 do 300 evra, dok se ostatak  plaća posle venčanja. Mladenci treba da imaju u vidu i da ,,stolicu" plaćaju i članovima benda, i fotografima. Deca do sedam godina uglavnom dobijaju ,,gratis" mesto. Takođe, ukoliko mladenci ne žele naknadno da plaćaju dekoraciju, pojedini  restorani imaju svoju (nešto oskudniju) dekoraciju, koja je svakako povoljnja opcija. Takođe, mladenci treba da znaju da će npr. prilikom rezervacije venčanice, u većini salona, dobiti vizit-kartice sa popustima kod fotografa, dekoratera, zlatara sa kojima oni sarađuju i obrnuto.

Cena muzike zavisi od bakšiša

Pri izboru muzike ima nekoliko varijanti, a cena prvenstveno zavisi od toga da li je muzika ,,programska" ili se pesme poručuju, odnosno da li se muzičarima daje ,,bakšiš". Cena programske muzike (bez naručivanja) iznosi od 1.200 do 1.700 evra (u zavsnosti od broja članova benda). Za opciju sa naručivanjem, potrebno je izdvojiti od 800 do 1.100 evra. Bend je neophodno kaparisati odmah nakon rezervacije restorana, obzirom da su kraljevački bendovi, za veliki broj datuma, bukirani za kompletnu narednu godinu, pa se ne mali broj mladenaca opredeljuje za bendove iz okolnih  gradova.  Kapara je i ovom slučaju neophodna i  zavisi od dogovora sa frontmenom benda. U poslednje vreme, posebno su aktuelni di-džejevi, za čije je angažovanje potrebno platiti od 100 do 200 evra.

Venčanica i odelo za mladoženju

Da mlada ,,prošeta" iznajmljenu venčanicu za nekoliko sati svadbe koštaće je između 250-400 evra, a kupovina iste prelazi cifru od 1.000 evra. Iako ova cifra naizgled deluje papreno - to je, ipak, prosek cena venčanica za Srbiju. Prema rečima buduće mlade, Marije Milosavljević:

 -- Cene  identičnih modela venčanica  u beogradskoj ,,Piramidi" su  i do tri puta više u odnosu na iste iz kraljevačkih salona.

Dobra stavka ,,domaćih" salona je i to što se uz venčanicu, na poklon dobija sva prateća oprema (veo, ogrtač za crkveno venčanje, nakit, torbica...), kao i svečana haljina po izboru, ukoiliko mlada poželi da se presvuče u toku venčanja. Kapara je uglavnom fiksna, ne zavisi od cene venčanice i iznosi oko 50 evra. Ono na šta buduće mlade treba da obrate pažnju, jeste podatak iz ugovora o iznajmljivanju, gde je navedeno da se svako oštećenje na venčanici (od vina, sveće) naknadno plaća, a cene su paprene. U slučaju cepanja venčanice, plaća se pun iznos plus njeno iznajmljivanje.

Kada je u pitanju odelo za mladoženju, cene u lokalnim buticima se kreću u rasponu od 16.000 do 50.000 dinara. Naš predlog je da se muško odelo kupuje za vreme ,,maturskih popusta", budući da većina lokalnih prodavaca ne traži ,,dokaz" da ste maturant, a popusti su i do 25%. U proseku, da se mladoženja obuče ,,od glave do pete", košta između 30.000 i 45.000. Ova cifra obuhvata svečano odelo, košulju, kravatu, kaiš i kvalitetnije cipele.

Dvostruki aršini za profesionalnu šminku

Poslednjih godina, posao profesionalnig šminkera, u Kraljevu" cveta. Cena profesionalnog šminkanja varira od 1.500 do 4.000 dinara, u zavisnosti da li je ugovorena proba, da li šminker/ka dolazi na kućnu adresu, ali i od toga da li ste mlada, kuma ili ,,običan gost". Za neupućene, pojedini kraljevački šminkeri imaju ,,posebnu duplu tarifu" za buduće mlade, iz samo njima znanog razloga. Ovo ,,pravilo"  preuzeli su i određeni domaći frizeri, kod kojih npr. obično feniranje na lokne, mlada uglavom pretplati, samo zato što se njena frizura vodi kao ,,mladenačka". Cena svečanih frizura drastično varira od salona do salona i kreće se od 600 do 5.000 dinara. Pogodna stavka je to što u većini kraljevačkih šminkerskih i frizerskih salona, postoji mogućnost da se kupi ,,paket" koji obuhvata ulepšavanje tri dame, pri čemu se ukupna cena umanjuje za oko 25%. Za renomirane kraljevačke šminkere i frizere, potrebno je rezervisati  termin dva-tri meseca ranije.

Fotografije uglavnom po šablonu

Iz razgovora sa nekoliko kraljevačkih  mladenaca, može se zaključiti da je stavka na koju su imali najviše primedbi -- odsustvo kreativnosti i jednoličnost u radu lokalnih fotografa.

 -- Stičem utisak da se većina ,,naših" fotografa služi tradicionalim, šablonskim receptima, te skoro svaki par ima isti ili sličan tip fotografija sa venčanja, kao da je fotograf išao na opciju ,,copy-paste", -- iskrena je Milica, koje je sudbonosno ,,DA", izgovorila prošlog meseca. Cene iznajmljivanja fotografa su šarenolike, u zavisnosti da li u ,,paket" ulazi i sve popularniji Pre Wedding, da li fotograf dolazi kod mlade i mladoženje u kuću pre restorana, da li foto-paket uključuje i video snimak venčanja. Na primer, foto-paket koji uključuje Pre Wedding, video snimak od četiri sata  i 200 urađenih fotografija, kreće se u rasponu od 300 do 500 evra. Cena pojedinačne fotografije za mladence, kumove i roditelje je niža u odnosu na ostale goste i košta od 50 do 100 dinara. Poslednjih godina, mladencima je posebno zanimljivo i snimanje i fotografisanje dronom, za šta treba da izdvoje od 50 do 100 evra.

Dekoracija -- veliki raspon cena

Za jedne usputna, za druge bitna stavka, ali svakako nimalo jeftina -- dekoracija. Za dekoraciju od 250 gostiju treba izdvojiti od 280 do 650 evra. Cenu formira sama raskoš dekoracije, vrsta i količina prirodnog cveća, kao i broj stolova i stolica koji se ukrašava. Uglavnom, cena uključuje dekoraciju mladenačkog stola, restorana, mladenačkog automobila, cvetova za deveruše, bidermajer, kao i dekoraciju porodičnih kuća mladenaca. Dodaci kao što su cvetni venac za fotografisanje, kutija za novac, ukrasni svećnjaci, fenjeri -- dodatno se plaćaju. Sve više Kraljevčana opredeljuje se i za specijalne efekte, kao što su Suvi led i vatromet, za vreme Prvog plesa. Ovo zadovoljstvo mladence košta od 100 do 180 evra. Kapara, kako  za dekoraciju, tako i za specijalne efekte, uglavnom nije neophodna.

Cena samog venčanja

Parovi koji se opredele za venčanje u crkvi, treba da znaju da cena venčanja nije fiksna, već zavisi od parohije do parohije. U hramu Svetog Save, cena crkvenog venčanja sastoji se od obaveznog dela koji plaćaju kumovi, od ukupno 8.000 dinara i dela  koji mladenci dobrovoljno daruju crkvi. Tu su i troškovi  poput sveća i platna, koji se kupuju u samoj crkvi i iznose od 1.000 do 2.000 dinara. Za razliku od nekih gradova, U Kraljevu, za sada, nije neophodno prethodno polaganje predbračnog ispita, kojim crkva ispituje da li kandidati za brak ispunjavaju uslove koje propisuju crkveni kanoni.

Cena opštinskog venčanja je fiksna na teritoriji cele države i iznosi 310  dinara, ukoliko se venčanje obavlja u prostorijama matične opštine. Za parove koji se opredele da sudbonosno DA izgovore u restoranu ili na nekom drugom mestu na teritoriji grada Kraljeva, neophodno je da izdvoje od 6.100 dinara za izlazak matičara na teren. Treba napomenuti da ova cena često varira i da se razlikuje od opštine do opštine, pa tako, izlazak na teren matičara u Beogradu košta 13.000, a u Vladičinom Hanu ista usluga košta svega 400 dinara.

Iz Kraljeva za burme na KiM

Cena venčanih burmi (par) u Kraljevu se kreće od 17.000 do 120.000 dinara. Danas su cene burmi od belog, roze i  žutog zlata gotovo izjednačene. Ono za šta se, prema rečima, lokalnih zlatara, poslednjih godina, kraljevački mladenci, sve češće opredeljuju, jesu burme u kombinaciji dve ili tri boje -- takozvane multikolor burme. Ono što je nemoguće ne primetiti je činjenica da mnogi parovi iz Kraljeva, zbog znatno povoljnijih cena, venčane burme pazare u gradovima na Kosovu i Metohiji.

Ostali troškovi

Iako smo naveli one najveće troškove, tu su i oni manje vidljivi, koji se ,,zajedno" kreću u rasponu od 300 do 500 evra. U ove troškove spadaju pozivnice, gozba pred svadbu kod mlade i mladoženje u porodičnim kućama, limuzina, nakit, pokloni za pojedine članove porodice i kumove (kod tradicionalnih svadbi).

U Srbiji još nisu, kao na zapadu, praksa postali predbračni ugovori. Vredi verovati da je najbolji predbračni ugovor uvek i samo – ljubav, jer najbolji brakovi se, kažu, sastoje iz dve stvari: prva je ceniti sličnosti, a druga - poštovanje razlika.

Troškovi svadbe u Kraljevu (u evrima):

Restoran                          14 – 50 evra po osobi

Muzika                           800 – 1.600 evra

Fotograf                         250-500 evra

Specijalni edfekti             70-180 evra

Venčanica                      250-400 evra

Burme:                           150-1000 evra

Odelo za mladozenju:    250-550 evra

Crkva:                              70 evra + deo po zelji

Dekoracija:                     270-650 evra

Torta:                              200-300 evra

Pozivnice                         60-80 evra (u zavisnosti od broja)

Šminka i frizura:               30-100 evra

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments