Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. jun 2019.

Učestale kiše prekidaju i odlažu tretman zarad suzbijanja izleglih komaraca, kojih je proteklih dana u celoj Srbiji više nego ranije, a ima ih čak i u planinskim predelima

Komarci su iskoristili izvanredne uslove za ,,uzletanje“ pa su se, tokom proteklih dana, pojavili rojevi ovih inseketa tako da, recimo u Kraljevu, ni stanari najviših zgrada nemaju mira. Žale se i meštani u planinskim predelima, čak i na hiljadu metara nadmorske visine, u selima na visoravni Rudno i u studeničkom kraju, gde su retko koje godine komarci bili problem za odmor i miran san. Razlog su izvanredni meteorološki uslovi za završnu fazu razvoja larvi, odnosno izleganje ovih insketa. Ta prava najezda iznenadila je čak i stručnjake, kako doznajemo u razgovoru koji, takođe, povremeno prekidaju ,,napadi“ komaraca, sa specijalistima veterine dr Milankom Šeklerom i mr Miodragom Rajkovićem iz kraljevačkog Veterinarskog instituta.

- Naš institut i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dobili su posao nadzora na sprovođenju tretmana larvi komaraca na teritoriji Srbije, osim Beograda. Reč je o delu programa koji je sačinila stručna radna grupa, a podržala Vlada Srbije. Cilj je da se stavi pod konrolu broj larvi komaraca koji su glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila, a od koga je, srazmerno broju stanovnika, kod nas minulih godina bilo najviše obolelih u Evropi. I, taj program je čak sprovođen, na području Mačvanskog okruga, urađen je probni monitoring, pa smo sve do početka juna imali rezultate zanemarljivog broja larvi da tretman nije bio ni potreban. Međutim, poslednjih desetak dana imali smo najezdu komaraca. Šta se desilo? Sve do pomenutog perioda bilo je hladno, ispod proseka za to doba godine, pa je razvoj larvi bio zaustavljen, a onda su došle poplave i toplija voda, za komarce najpogodnija temperatura, iznad 16, a ispod 26 stepeni. Izvanredna,dakle, prilika za njihovo poletanje, čak i od jaja položenih još u proleće. Tako se sada komarci legu komarci iz tri generacije, a ženke nas odmah ubadaju, jer im je potrebna krv za novo polagnje jaja, kojih može biti oko 400 po paru. I, tako smo došli do računice da, primera radi, od jednog para ove sezone može da se izlegne čak 64 miliona komaraca – ističe Rajković.

Na naše pitanje da li se obavlja tretman već izleglih komaraca on objašnjava da je, za razluku od pomenutog državnog programa tretmana larvi, to u nadležnosti i o trošku lokalnih samouprava.

- Naša ustanova taj posao obavlja za područje Kraljeva i Trstenika, ali nas ometaju vremenske prilike. Kraljevo je izdvojilo oko 2,5 miliona dinara i krenuli smo odmah po pojavi najezde komaraca, ali nismo mogli svakog dana da radimo zbog čestih pljuskova, već smo nastaviti polovinom prošle  nedelje – kaže Rajković.

Pojedini građani, u ovakvoj situaciji, samostalno preduzimaju mere zaprašivanja koje, naši sagovornici tvrde ,,nije zabranjeno, mogu se u trovini nabaviti i sredstva za zaprašivanje, ali efekat je mali bez tretiranja veće teritorije. Jer, komarac leti oko pet stotina metara, a vetar ga može nositi i kilometrima onda se mora tretirati znatno širi prostor od, primera radi, dvorišta ili neke druga manje površine, što često nije izvodljivo a ni jeftino“.

Što se tiče opasnosti od virusa Zapadnog Nila, čiji su komarci glavni prenosioci dr Milanko Šekler, koji je rukovodilac nacionalne referentne labortorije Instituta u Kraljevu za pomenuti virus kaže da su taj monitoring i analize ovde radili u minule četiri godine, a da je od ove sezone nedležnost nad tim programom preneta iz Ministarstva poljoprivrede u Minsiatratsvo zdravlja pa, kako je objašnjeno, da se posao ne bi duplirao - poveren je Zavodu za biocide, koji je to radio za područje Beograda.

A, taj zavod, odnosni njihovi stručnjaci su nedavno saopštili kako obilaze teren na području cele Srbije, vrše uzorkovanje i detekciju potencijalnih žarišta i prate siutaciju oko eventualne pojave virusa groznice Zapadnog Nila.

Naš sagovornik Milanko Šekler na kraju razgovora napominje i to da komarci nisu samo dosadni posetioci naših stanova, dvorišta i krvopije nego i  korisni insekti, jer pored toga što su hrana za  ribe, žabe, ptice... jedna larva komarca, tokom razvoja, prečisti čak četiri litra vode do stanja da je ona za piće, što znači 250 njih prečisti ceo kubik. I, zato se tokom  leta, kad se larve razvijaju, sa područja gde su bare, znatno manje šire smrad, nego u proleće, kada još larvi komaraca nema.

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments