Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. jun 2019.

Posle nekoliko dezinfekcija, meštani sada ponovo imaju pristup groblju u Adranima, u nekim selima građani se i dalje vodom za piće snabdevaju iz cisterni, a ima pritužbi i na neke predsednike MZ koji se tokom sanacije ne rukovode pripritetima

Ima pritužbi građana da pojedini predsednici MZ dobiju naftu ili građevinsku mašinu, ali se ne drže prioriteta za sanaciju posle poplava, već rade rukovodeći se rođačkim ili prijateljskim vezama, priznao je Radoica Kočović, član Gradskog štaba za vanredne situacije u Kraljevu, posle današnje sednice ovog tela.

- Utičemo na predsednike MZ da zaista budu realni, a ne da odlučuju da se pit popravlja tamo gde im, primera radi,  žive svastika ili šurnjaja – istakao je Kočović.

Za procenu štete na pomoćnim i stambenim objektima u Kraljevu je do sada podneto oko 1.270 zahteva. Obrađeno je i završeno više od 500 zapisnika, najviše za zahteve iz  mesnih zajednica koje su u poslednjim poplavama imale i najviše oštećenih objekata: Adrana, Drakčića i Sirče.

Člana Štaba za vanredne situacije Radoica Kočović, podsetio je da je sutra (utorak, 25. jun), poslednji dan za prijavu štete na individualnim objektima, što građani mogu da učine na šalterima broj 6 i 7 uprizemlju Gradske uprave od 7.00 do 17.00 časova. Još uvek, kazao je Kočović nakon sednice Štaba za vanredne situacije, nije stigla uredba Vlade Srbije vezana za prijavljivanje štete na poljoprivredi.

- Nakon pristizanja preciznih uputstava od Vlade, Štab za vanredne situacije će obavestiti građane na koji način se prijavljuje šteta – rekao je Kočović, dodajući da su gotovo svi putni pravci koji su bili prekinuti sada u funkciji i uspostavljena je komunikacija. Trenutno se, rekao je, radi i na projektnoj dokumentaciji za pet mostova koji treba da se izgrade na teritoriji grada Kraljeva.

Na današnjoj sednici Štaba usvojen je zaključak o raspodeli nafte mesnim zajednicama, i drugim subjektima i privrednim organizacijama, na osnovu kojeg su svi koji su podneli zahteve odobrene odgovarajuće količine nafte.

- Predstavnik Gradskog veća, odnosno koordinator rada mesnih zajednica, će zajedno sa predsednicima mesnih zajednica, prema preciznoj dokumentaciji i obrascima, kontrolisati svaki litar potrošene nafte. Podela nafte koju smo dobili od Vlade Republike Srbije biće organizovana posredstvom predsednika mesnih zajednica, a najviše oštećene mesne zajednice moći će već sutra da je preuzmu. Podizanje nafte će uslediti nakon što predsednici mesnih zajednica dostave Odeljenju za poslove civilne zaštite odgovarajuću dokumentaciju, koja je potrebna da bi se pravdala nafta Republičkom štabu za vanredne situacije – rekao je Kočović.  

Dezinfekcija individualnih objekata je, prema rečima Kočovića, uglavnom završena, groblje u Aranima sada može da se koristi, a preostalo je još 30-ak naknadno podnetih zahteva. Kraljevački „Vodovod“ u mesnim zajednicama u kojima posle poplava voda nije za piće i dalje obezbeđuje dostavljanje vode mobilnim i stacioniranim cisternama .

Prema rečima Kočovića, sudeći po izveštajima sa terena, sinoćno i jutrošnje nevreme nsiu naneli veću materijalnu štetu.

- Bilo je manjih depresija vode u par ulica i par crpljenja vode iz pomoćnih prostorija, a pripadnici Odeljenja za poslove civilne zaštite još uvek neprekidno sa građanima rade i na crpljenju bunara, ali nije u pitanju alarmantna količina vode – pojasnio je Kočović, dodajući kako je i dalje na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se još i sutra godine može očekivati nestabilno vreme i da može doći do pljuskova, grada i nevremena, ali da je Štab za vanredne situacije u pripravnosti.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments