Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. jun 2019.

Projekat mosta, koji je radilo JP za uređivanje građevinskog zemljišta, odbačen je uz ocenu da bi to bila preskupa investicija, ali će u Magliču biti građen jeftiniji most sredstvima Kancelarije za javna ulaganja; pitali smo sa koliko para i kada?

Posle poplava početkom ovog meseca, potpuno je zabranjen prelazak preko mosta u Magliču, koji su do sada, uz ćutanje nadležnih, svi koji su želeli da obiđu srednjovekovnu tvrđavu, prelazili na sopstvenu odgovornost iako je postojao jasno istaknut znak da ga ne treba koristiti.

Sada je, prelazak mosta potpuno onemogućen, a most je u jednom delu čak i zavaren, kako bi ljudi i fizički bili sprečeni da prelaze na drugu stranu. Ima li šanse da Maglič kao turistička atrakcija uskoro dobije novi most? Na ovo pitanje direktor Javno preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu odgovara da će – problem pokušati da reše. Postoje, navodi on, dva projekta.

- Prvi projekat smo mi kao Direkcija raspisali i on je podrazumevao nešto veću sumu novca, oko 70 miliona dinara. Lično smatram da je trebalo odraditi vredan, impozantniji most, kakav Maglič zaslužuje kao istorijski spomenik, možda jedan od najznaćajnijih u Kraljevu. Takav most bi, po potrebi, omogućio i pojedinim manjim ili dostavnim vozilima vozilima prelazak na drugu stranu, jer na Magliču ima raznih dešavanja i teško je sve,,ručno” prenositi. Međutim, rečeno nam je da bi to bila preskupa investicija i da ne razmišljamo u tom smeru, iako smo raznim ministarstvima predavali projekat i tražili novac – kaže Nestorović.

 

Zato je projekat izgradnje mosta u Magliču na sebe preuzela Turistička organizacija Kraljevo. Nestorović smatra da Kraljevo sada najbrže može da reši i ovaj problem, budući da su nedavne poplave „dokrajčile“ i ovaj most.

- Ima mišljenja da i novi most treba da bude viseći, kao što je bio dosdašnji. Mi smo uradili sve što je do nas, snimli smo most, uknjižili ga u katastar. On je sada zvanično u vlasništvu grada Kraljeva i možemo da radimo njegovu rekonstrukciju i pokušaćemo to kroz sredstva koja bi Kraljevo od države trebalo da dobije za sanaciju infrastrukture stradale u poplavama – ističe naš sagovornik, napominjući da, iako projekat nije gotov, relativno vrlo brzo može da se dobije dozvola za izgradnju i krene sa izgradnjom po ubrzanoj metodi i mimo javnih nabavki

Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije takođe smatra da problem mosta u Magliču postoji već godinama, ali da nijedna vlast do sada nije uspela da ga reši.

- Mi smo prepoznali potencijal Magliča, pa smo poslednjih godina, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija radili na izgradnji staze na Magliču i organizovali i Maglič fest, kako bismo što bolje promovisali priču o Magliču. Ideja o projektu mosta datira iz prošle godine, ali tada nije bilo sredstava u gradskom budžetu za taj projekat. Međutim, ove godine, tu našu ideju podržao je gradonačelnik Kraljeva, pa će zahvaljući sredstvima od 30 miliona dinara, koliko je Kancelarija za onbovu i razvoj opredelila za most u Magliču, on biti i napravljen, po projektu koji je već gotov – istakla je Mirosavljević, koja nije mogla da se izjasni o rokovima za završetak te investicije, ali je istakla kako se nada da će to biti - uskoro.

Naslovna fotografija: iz arhive portala Krug

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments