Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. jun 2019.

Evo šta se rekonstruiše u Specijalnoj bolnici koja će posle ovog ulaganja unaprediti usluge, a uz najavljenu skoru privatizaciju Prrodnog lečilišta, nadležni očekuju da će to biti početak revitalizacije Mataruške i Bogutovačke Banje

U toku su radovi i na rekonstrukciji Specijalne bolnice „Agens“ u Mataruškoj Banji. Ovu zdravstvenu instituciju koja se bavi lečenjem i rehabilitacijom reumatskih bolesti, stanja nakon povreda, trauma i nakon oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, danas je obišao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sa saradnicima. Prema njegovim rečima, pored saniranja posledica elementarnih nepogoda, Kraljevo mora da se nastavi i redovne projekte započete sa Vladom Srbije.

-  Država je obezbedila 25 miliona dinara za zamenu krovnog pokrivača, rešavanje problema unutrašnjih instalacija i za dogradnju zatvorenog bazena. Tokom narednih meseci „Agens“ će ,zajedno sa gradom Kraljevom, pripremati i druge projekte kako bi, uz pomoć Vlade Srbije, bilo obezbeđeno još sredstava za rekonstrukciju Specijane bolnice – istakao je gradonačelnik Kraljeva.

On je dodao kako smatra da je to početak revitalizacije Mataruške i Bogutovačke Banje i da predstoji skorašnja privatizacija Prirodnog lečilišta, ali da prvo treba prvo da se reši problem imovinskih odnosa i restitucije.

Direktor Specijalne bolnice „Agens“ dr Goran Kostić, podsetio je da su oni prošle godine postali akreditovana zdravstvena ustanova, među prvima koje se u Srbiji bave rehabilitacijom. Poslednjih godina je, istakao je on, mnogo uloženo u poboljšanje uslova za lečenje, završen je projekat rekonstrukcije terapijskog bazena i zgrade u kojoj se nalazi taj terapijski blok.

- Uz pomoć Ministarstva zdravlja, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, grada Kraljeva, konkurs je završen i izvođači su počeli da rade, a za to vreme sve službe neometano funkcionišu - terapijski deo, hidroterapija – kaže Kostić.

Bazen će biti duplo duži, sa novim uslovima za hidroterapiju, sa mineralnom vodom, temperature 38 do 46 stepeni. U „Agensu“ je obnovljena brojna oprema, a od ove godine počinje da radi i aparat za merenje koštane gustine osteodenzitometar.

- Raspolažemo znanjem, kadrom, opremom... imamo prirodan faktor - sumporovitu vodu, koja je jako značajna kod reumatskih bolesti i nekih ginekoloških stanja. Nadamo se da će i cela Banja da progleda, jer je to i nama od velikog značaja - da se razvije zdravstveni turizam – kaže direktor „Agensa“.

On dodaje da je pri kraju i projekat za rekonstrukciju objekta u kojem se nalaze teško pokretni pacijenti, iza toga ide projekat za rekonstrukciju krova nove zgrade Specijalne bolnice. „Agens“ ima 200 postelja i 120 zaposlenih – medicinskih i nemedicinskih radnika, a ova ustanova je i nastavna baza Medicinske škole u Kraljevu.

Vukosav Konjikušić, koordinator Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u Kraljevu, podsetio je da je  Vlada Srbije 2016. donela program Obnova objekata javne namene u Srbiji i da je „Agens“ jedan od prvih koji se tako obnavlja. Zato je pozvao i ostale ustanove da prijavljuju projekte i da skupljaju projektno-tehničku dokumentaciju, kako bi konkurisali da i njihovi objekti javne namene budu rekonstruisani i prilagođeni novim standardima.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments