Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

27. jun 2019.

Pre dva dana istekao je još jedan produženi rok za završetak, ne samo radova po osnovnom ugovoru, već i druge faze radova, pa smo pitali investitora rekonstrukcije nadvožnjaka - kada će on biti završen, evo odgovora JP "Putevi Srbije"

Nadvožnjak u Ulici Zelena Gora predstavlja saobraćajnu „žilu kucavicu” Kraljeva, zato što spaja grad sa Ibarskom magistralom. Njega su 1988. godine izgradili radnici nekadašnjeg kraljevačkog giganta „Kablara“, a finansiran je sredstvima opštine i republike. Još od aprila prošle godine, na raskrsnici neposredno ispod nadvožnjaka, stvaraju se neverovatne gužve zbog čega negoduju svi: vozači, stanari okolnih zgrada, pešaci. Prema analizama stručnjaka, dejstvo vode i soli, kao i neadekvatno odvodnjavanje sa nadvožnjaka su glavni uzroci njegovog propadanja a. Voda i so su prodirali kroz montažne delove pešačkih staza i kroz otvore za instalacije i prouzrokovali tešku koroziju armature i degradaciju betona.

Prvi rok od 75 dana za završetak rekonstrukcije nadvožnjaka istekao je početkom jula 2018. Tada su iz JP “Putevi Srbije”, koje je investitor projekta, najavili da se radovi produžavaju zbog lošeg vremena, ali pre svega zbog izuzetno lošeg stanja glavne konstrukcije koje, kako su objasnili, nije moglo da se predvidi. Kao novi rok određen je 15. novembar 2018.  O tome više pročitajte u tekstu na linku Probijen rok za završetak obnove nadvožnjaka

Pogledajte kakve se gužve stvaraju na raskrsnici ulica Zelena Gora i Vojvode Stepe,  zbog tpga što nadvožnjak nije u funkciji:

 

Iz „Puteva Srbije” dodatno je objašnjeno da je do odlaganja datuma završetka rekonstrukcije nadvožnjaka moralo da dođe zbog 11 ivičnih nosača za koje je zaključeno da, zbog teških oštećenja, neplanirano - moraju da se kompletno zamene. Kako to nije bilo predviđeno u projektu, Republička građevinska inspekcija je 4. septembra prošle godine zabranila nastavak radova kojih u projektu nema. Izvođači radova, beogradska firma „ŽGP Beograd” i podizvođač „YU keops” iz Kraljeva morali su da čekaju na separat projekta.

Potom je dodatno utvrđeno da je neophodno zameniti i 40 manjih nosača na uzlaznom delu nadvožnjaka, što povećava cenu rekonstrukcije koja je prvobitno trebalo da košta 67 miliona dinara.

Pred kraj protekle zime, lokalna vlast najavila je da razmišlja o otvaranju alternativne saobraćajnice, što bi trebalo da doprinese smanjenju saobraćajnih gužvi u tom delu grada. Ideja je bila da se  otvori još jedan putni pravac, koji od Ulice Jovana Deroka (nekadašnja Đure Đakovića) vodi ka Ulici Zelena Gora. JP „Putevi Srbije“, najavljeno je, trebalo je da do kraja marta rekonstruiše ulicu koja sada nije u fukciji, a infrastruktura železnica da obezbedi pružni prelaz na tom mestu, ali se od ove ideje ubrzo i odustalo, a radovi na nadvožnjaku su nastavljeni. Radovi na prilaznoj konstrukciji zvanično su započeti 4. marta ove godine, uvođenjem Izvođača radova u posao po ugovoru za drugu fazu radova i prilaznu konstrukciju.

Radovi po osnovnom ugovoru, saopšteno je tada iz JP „Putevi Srbije“ (koje je investitor ovog projekta), produženi su do 1. maja ove godine, a kao rok za završetak radova za drugu fazu i prilaznu konstrukciju, određen je 25. jun (115 dana od dana uvođenja izvođača u posao).

Kako su svi ovi rokovi istekli (poslednji pre dva dana), pitali smo investitora kada će nadvožnjak, konačno, biti završen, odnosno: u kojoj su fazi radovi koji se trenutno izvode na nadvožnjaku, da li je i šta (ponovo) poremetilo planiranu dinamiku, koji su to novi rokovi za radove po osnovnom ugovoru, za završetak druge faze radova i prilaznu konstrukciju, kao i koliko je do sada koštala rekonstrukcija nadvožnjaka?

U odgovoru Odeljenja za odnose sa javnošću JP „Putevi Srbije“ navodi se da je OČEKIVANI ZAVRŠETAK RADOVA na rekonstrukciji nadvožnjaka u Ulici Jovana Deroka - Zelena Gora - 15. jul ove godine.

Radovi su produženi zbog nepredviđenih i obimnijih oštećenja koja nisu mogla biti predviđena projektom sanacije, kao i zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Sva oštećenja koja budu nastala na saobraćajnicama kojima je vođen saobraćaj tokom radova biće sanirana.

Ukupna vrednost radova iznosi 126.770.322,46 dinara bez PDV-a“ – navodi se u odgovoru Odeljenja za odnose sa javnošću JP „Putevi Srbije“. Dakle, svi koji sa nestrpljenjem čekaju završetak nadvožnjaka treba da se strpe još – manje od tri nedelje. Samo da OČEKIVANI rok, opet ne bude probijen zbog neočekivanih okolnosti.

*Napomena: fotografije su snimljene u nedelju 9. juna - dakle neradnog dana

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Završiće ga pred sledeće izbore da bi prvorodjeni došao na novi dupeljub i novo laganje ovog napaćenog naroda.
  • Ime: Stanar
 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  NE LIPŠI MAGARČE DO ZELENE TRAVE!
  • Ime: Dragan Vukadinović