Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. jul 2019.

Novo Selo kod Vrnjačke Banje domaćin je takmičenja orača, ali "Prva brazda" ima i niz zanimljivih pratećih programa, učesnike iz bivših jugoslovenskih republika, a biće i vola na ražnju i degustacije lokalnih proizvoda

„Prva brazda", takmičenje orača, sedmo po redu, biće održano u petak 12. i u subotu 13. jula. U pitanju je, kažu organizatori, smotra života na selu. U osnovi, ona predstavlja tradicionalno takmičenje orača, koje od prošle godine ima i međunarodni karakter.

Prateći program „Prve brazde“ biće i likovna kolonija, kaže organizator ove manifestacije Žarko Marković, koji je u opštini Vrnjačka Banja predsednik Komisije za poljoprivredu.

- Pokušaćemo da prikažemo lepotu života na selu, koja će simbolično početi sa radom sutra (petak 12. jul, u 11: 55. Ove godine, osim likovnih umetnika iz našeg mesta i Vrnjačke Banje, imamo i učesnike iz celog regiona. Verujem da će to biti jedna ozbiljna likovna kolonija, koja će nam ostaviti zanimljive fotografije života na selu – ističe Marković.

Od prošle godine, „Prva brazda“ kao prateći program ima manifestaciju pod nazivom „Ukusi našeg kraja", gde gosti spremaju prepoznatljiva, nacionalna, odnosno lokalna jela iz mesta iz  kojih dolaze.

- Na kraju manifestacije proglasićemo najbolja jela, a imamo takmičare iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije. Njihov je zadatak da prezentuju svoje proizvode, ali i gradove iz kojih dolaze. U petak uveče imaćemo kolaž igre, pesme, recitovanja,  uz pomoć naših meštana, koji se, između ostalog,  bave i kulturom i tradicijom -  kaže Marković.

Gosti „Prve brazde“ su članovi orkestra ,,Limena glazba" iz mesta Breznički Hum u Hrvatskoj, koji će, osim u Novom Selu, izvesti i nekoliko numera u Vrnjačkoj Banji, u okviru Vrnjačkog karnevala.

Smatramo da na ovaj način ne širimo ,,bratsvo i jedinstvo, ali šaljemo poruku da smo ljudi širokog srca i da smo spremni da prihvatimo sve različitosti. Želimo da gradimo nova prijateljstva i stičemo nove pouke, kažu organizatori „Prve brazde“.

U goste Kulturno-umetničkom društvu KUD „Bane Milenković“ iz Novog Sela dolaze gosti iz Srbobrana i Kuzmina.

- Biće to širok spektar susreta sa različitih strana, kultura i običaja, koji će biti prikazani kroz ,,Uvod u oranje" u subotu  13. jula. Imaćemo pečenje bika na ražnju, biće degustacije lokalnih proizvoda, izložbi, edukacija, pokušačemo da maksimalno upotpunimo dane trajanja manifestacije – navodi Marković, napominjući da se „Prva brazda“ organizuje baš u vreme održavanja Vrnjačkog karnevala, kako bi gosti koji dođu sa strane mogli da prisustvuju i jednoj i drugoj manifestaciji.

                             Jovana Dražinac

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments